Od neplodne parcele do urbanog vrta

Objavljeno: 19/06/2016

Na neplodnoj, kamenitoj parceli između KIC-a i Osnovne škole u Gospiću niče urbani vrt po permakulturnim načelima. Vikendom se održavaju akcije uređenja i sadnje vrta, no odaziv građana je nikakav. Nadamo se da će se to promijeniti već u subotu 25.lipnja.

GOSPIĆ- Urbani vrt po permakulturnim načelima koji se radi na parceli između Kulturno-informativnog centra i Osnovne škole dr.Jure Turić u Gospiću malo po malo dobiva završne konture. Permakulturna načela znače da je u vrtu sve samoodrživo i sve što se uzme iz prirode u nju se mora i vratiti. Predsjednica udruge Zajednica i razvoj  ZIR, Maja Lang-Balija  pojašnjava da su karakteristike ovakvog načina vrtlarenja da se sve reciklira i ponovno upotrebljava. „Vrt u Gospiću pokazati će da se vrtlariti može svugdje, samo je pitanje volje i želje“. Gospićki urbani vrt prikazuje vrt okućnice gdje se na malom prostoru može uzgojiti jestivo bilje. Prikazat će se i balkonski vrt kao prostor na kojemu svatko može napraviti mali vrt da pri ruci ima sve što mu treba u tom trenutku za ručak. „ Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djeci s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja“. Vrt u Gospiću imat će  senzoričko igralište s jednim biljnim otokom za okusno-mirisnu senzoriku. Taj otočić sastojat će se od začinskog i mirisnog bilja koje će se biti jestivo i moći će se raspoznavati po mirisu. Postojat će dio vrta za zvučnu senzoriku, odnosno biti će postavljeni predmeti po kojima se kuca i koji daju različite zvukove. Jedan dio vrta imat će abecedu za ljude i djecu s poteškoćama u razvoju. Odnosno sastojat će se od slovarice s Brailleovim  pismom i od normalne slovarice za djecu koja imaju problema sa grafomotorikom. Bit će tu i prikaz dvoručne znakovne abecede. Vrt će privlačiti i kukce i ptice koji će u vrtu biti „suradnici“ čisteći vrt od nepoželjnih kukaca. Vrt će imati kompostaru, visoke, niske i  tople gredice.

Nažalost i ova dvodnevna akcija imala je slab odaziv među građanima. No ovi vrijedni ljudi iz ZIR-a, udruge „Pčelice“, koja je partner u projektu i glavnog inicijatora projekta Lokalne akcijske grupe LAG Lika, nadaju se da će se kada građani  vide da vrt ima smisao pridruživati akcijama i dolaziti u njega. Nadaju se u ovim udrugama da će građani i nevezano za akcije  dolaziti u vrt i održavati ga jer i osnovna misao projekta jest vrt urediti i ostaviti ga građanima na korištenje. Sljedeći vikend postavljat će se razni vrtni elementi pa važi poziv građanima koji žele pomoći ovaj projekt da slobodno  dođu. Maja Lang-Balija zahvaljuje se gradu Gospiću koji je dao parcelu na korištenje. Pošto je parcela neplodna dovezli su i zemlju pogodniju za vrtlarstvo da kreatorima urbanog vrta po permakulturnim načelnima bude što lakše raditi,ali i da bi iz te škrte parcele nešto naraslo i onda svakom dobronamjernom građaninu priuštilo zdravo bilje.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima