Od Pčelica samo lijepe vijesti

Objavljeno: 20/05/2017

 

Od osnutka Udruge „Pčelice“ 2010. godine roditelji djece s teškoćama u razvoju , odnosno članovi Udruge, svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje ostvariti jedan od ciljeva osnivanja Udruge: podizanje kvalitete života i unapređenje medicinske, zakonodavne i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Ono najvažnije i osnovno što njihovim korisnicima, djeci, treba jest stručan i individualan pristup i kontinuiran rad stručnjaka različitih profila. Sada će se u tome uspjeti zahvaljujući Zakladi iz Belgije i 25,000 eura

GOSPIĆ- Od osnutka Udruge kroz različite projekte i programe Pčelice nastoje omogućiti korisnicima različite stručne tretmane čije trajanje ovisi o odobrenim financijskim sredstvima. Na žalost, potrebe su veće od mogućnosti Udruge „Pčelice“ pa  su djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji i dalje prisiljeni putovati u druge gradove (Zadar, Ogulin, Karlovac, Zagreb) kako bi svojoj djeci omogućili što bolji i kvalitetniji rad stručnjaka. “Prikupljenim donacijama kao i uključivanjem u različite projekte nastojimo stručnjacima koji rade s našom djecom omogućiti dodatne edukacije iz njihovog stručnog područja. Dodatan problem je što edukacije za različite metode i pristupe dosta koštaju te koliko god nastojali skupljati donacije nije nam bilo dovoljno za dodatnu edukaciju fizioterapeutice za npr. Bobath terapiju ili Voyta terapiju”- kaže predsjednica Pčelica Željka Šikić Farkaš.  Nastoji se  kroz projekt osigurati edukaciju vanjskih suradnica za floortime terapiju no projekt nije prošao. Također, problem je i u vremenu održavanja edukacija pa često ako bi i dobili sredstva kroz projekt pitanje je bi li se podudaralo vrijeme održavanja edukacije i provođenja projekta.

Početkom ove godine Nada  Rogić iz Otočca obavijestila je Pčelice da Hrvatska diplomacija, odnosno Vojni predstavnik  RH pri NATO i EU, general bojnik Mate Pađen, može povezati uglednu belgijsku zakladu FUTUR 21 iz Kraljevine Belgije – voditeljica  barunica Martine Jonet de Bassompierre u Briselu,  sa hrvatskim udrugama za djecu i mlade sa posebnim potrebama, te da postoji mogućnost dobivanja donacije.

Inicijativu oko prezentacije rada Udruge „Pčelice“ i  realizacije projekta  “Sufinanciranje opremanja senzorne sobe“ preuzela je gospođa Nada. Sve potrebne podatke o Udruzi „Pčelice“ te sve ono što je potrebno našim korisnicima te na što bi bilo najpotrebnije i najpametnije utrošiti donacijska sredstva slali smo u hrvatskoj i engleskoj verziji gospođi Nadi. Naveli smo potrebu opremanja senzorne sobe, nabavu didaktičke opreme te ciljanu edukaciju fizioterapeutice za Bobath i Voyta pristup. Gospođa Nada je preko svojih kontakata prezentirala našu Udrugu, ciljeve, misiju i potrebe te je projekt prihvaćen sa velikim uvažavanjem“- kaže Šikić Farkaš.

Uzimajući u obzir i senzibilitet prema napaćenom herojskom gradu Gospiću, te činjenicu da Udruga „Pčelice“ ima transparentno poslovanje što je rijetkost i za pohvalu, te uzimajući u obzir skromne financijske mogućnosti i ograničenja Udruge „Pčelice“, projekt je nesebičnim zalaganjem i podrškom Nade Rogić, njezinog brata  Zvonimira i gospodina Pađena pozitivno ocijenjen te ga je Zaklada odlučila financirati.

Mada je u početku zvučalo nevjerojatno da će „Pčelice“ dobiti donaciju, zahvaljujući velikom angažmanu gospođe Nade, gospodina Zvonimira i gospodina Pađena „Pčelicama“ je 10. svibnja  sjela uplata Zaklade Futur 21 na žiro-račun u iznosu od 25.000,00 €.

U međuvremenu rješeno je  i pitanje prostora Udruge „Pčelice“ te je ova lijepa priča dobila jedan jako dobar kraj. Zahvaljujući donacijama sugrađana prostor Udruge uskoro će biti uređen te će se dio dobivenih sredstava donacije Zaklade Futur 21 namjenski utrošiti u opremanje senzorne sobe u prostoru Udruge „Pčelice“. S drugim dijelom sredstava  omogućiti će se  edukacija fizioterapeutice za Bobath i Voyta terapijsku metodu. Doznajemo da  svaka  edukacija košta  najmanje 30.000 kuna bez dnevnica i putnih troškova. Od edukacije fizioteraputice za ove dvije metode neće koristi imati samo djeca korisnici Udruge „Pčelice“ već i drugi sugrađani i pacijenti s kojima će fizioterapeutica raditi na svome redovnom radnom mjestu.   

Iskreno nemamo riječi kojima bismo opisali zahvalu svim ljudima koji pomažu „Pčelicama“ u zadnje vrijeme, koji nam daju financijsku podršku ili nam volonterski pomažu svojim radom i znanjem“-kaže Šikić Farkaš i dodaje “mislili smo da će nam najsretniji dan u radu Udruge biti otvorenje prostora za rad (za početak dvorana) no sada će to biti otvorenje čitavog prostora s namještenom senzornom sobom. Činjenica da postoje ljudi koji žele pomoći  i da postoji način kako riješiti probleme koje imamo od osnutka Udruge „Pčelice“  stvarno nam daje poticaj da nastavimo s još kvalitetnijim radom, da ne odustajemo i da stvorimo jedno pozitivno i suradničko mjesto za sve naše male i velike sugrađane“.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima