Održan prvi službeni sastanak građana i gradonačelnika Starčevića

Objavljeno: 14/07/2017

Na inicijativu Nezavisne liste mladih danas je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević primio 30-ak građana, uglavnom mlađih. Bilo je i ponešto starijih,a svima njima je zajedničko to da su došli kod gradonačelnika predstaviti svoje probleme s kojima se susreću i u profesionalnom životu,ali i inače. Naravno, nije bilo samo govora o problemima, bilo je tu i raznih prijedloga, prenošenja iskustava,. U svakom slučaju novost u ovome gradu i jedna demokratska procedura koja bi, svi su složili, trebala postati stalna praksa.

GOSPIĆ- Nezavisna lista mladih još u predizborno vrijeme najavljivala je da će biti spona gradske vlasti i građana Gospića, da će tražiti drugačiji odnos i drugačiji pristup gradskoj vlasti. Obećano-ispunjeno. Mjesec dana nakon što je gradonačelničku stolicu preuzeo Karlo Starčević ekipa iz Nezavisne liste uspjela je dogovoriti sastanak s njim. Došli su  brojni građani uistinu raznih profesionalnih orijentacija. Bilo je tu sportaša, predstavnika udruga i institucija, stručnjaka na raznim poljima, ili jednostavno građana koji vole Gospić i žele da u njemu bude što bolje. Početak sastanka, zbog novosti koje je rekao gradonačelnik, i ne baš ugodan. Tako su građani mogli čuti da nepodmirene obveze grada iznose skoro 15 milijuna kuna. Starčević je rekao i da se češljaju razni ugovori koji su često, ne samo na granici morala već i zakona. Petnaest takvih štetnih ugovora već je raskinuto, pedesetak ih se preispituje.  Rekao je da se u ovih mjesec dana temeljito analizira rad gradskih ustanova u proteklo vrijeme. Nažalost njihov učinak je u najmanju ruku oskudan. 

Nije se govorilo samo o problemima, bilo je govora i o planovima. Grad planira otvaranje poljoprivredne zadruge koja bi imala i hladnjaču Kroz nju bi prolazili proizvodi iz barem 50-ak OPG-a i završavali na dva ogromna tržišta,  Jadranu i Plitvicama. Posao bi našlo 15-ak ljudi. Planira se otvoriti i poljoprivredno savjetovalište. Starčević je najavio i da bi se za 3 do 4 tjedna trebalo krenuti sa temeljitom sanacijom Budačke ulice. Zanimljiv projekt koji bi Hrvatske vode, a već je sve dogovoreno, trebale započeti ovoga ljeta jest uređenje korita rijeke Novčice. To se odnosi na dio od mosta do mosta koji bi dobio popločenu obalu,ali i jedan veliki ugostiteljsko-turistički kompleks.

Građani koji su bili na ovome sastanku govorili su o problemima koje imaju sportaši, primjerice slaba rasvjeta na nekoliko sportskih objekata, nedostupni sportski objekti koji tijekom ljetnih mjeseci pod ključem, loš i netransparentan rad pojedinih ljudi u sportu. Bilo je puno govora i o komunalnim problemima, o tome da veliki dio grada nije spojen na kanalizacijsku mrežu, o bacanju smeća. U gradu nedostaje dječjih igrališta. Bilo je govora i o tome da se slabo iskorištavaju turistički potencijali Gospića. Veliki problem je i školstvo, učenici imaju visoke ocjene,ali mjereno nacionalnim okvirima nisko znanje. Upisuju se u gimnaziju,a nakon toga usprkos dobrim ocjenama odlaze na fakultete i često odustaju od njih. Vezano uz školstvo problem je i to da nema primjerice srednje poljoprivredne iako smo okruženi selima, Veleučilište izbacuje ekonomiste ili prometni smjer,a nema primjerice obrazovanja vezanog uz poljoprivredu, drvnu industriju ili turizam. U školama,ali i inače u životu nedostaje stručnjaka.

Za ovaj prvi sastanak uistinu je bilo puno pitanja i riječi. Komunikacija je uspostavljena. Ubuduće će ovakvi sastanci biti i jače najavljeni.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima