Ojkanje i nijemo kolo, nemjerljive vrijednosti nematerijalne baštine

Objavljeno: 14/03/2017

Voditelji i članovi brojnih folklornih skupina, društava i udruga okupiti će se nadolazećeg vikenda u Otočcu na seminaru tradicijske glazbe i plesa. Tema je tradicija dinarskog područja. Područje je to škrto po brojnim životnim stvarima pa tako i po glazbenom izričaju. Pa iako će nekome i ojkanje i nijemo kolo zvučati siromašno ono itekako iskazuje bogatu tradiciju toga kraja u koji se ubraja i Lika. Sve će završiti koncertom polaznika, poslasticom za uši i oči

OTOČAC- Gacko pučko otvoreno učilište Otočac organizira Seminar tradicijske glazbe i plesa dinarskog područja namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga koji će u subotu i nedjelju 18. i 19. ožujka biti održan u prostorijama učilišta. Ovogodišnji seminar tradicijske glazbe i plesa fokusirat će se na tradicije dinarskog područja. Dvodnevni seminar će obuhvatiti odabranu folklornu građu dinarske zone primjerenu sudionicima. Svrha seminara je na primjerima lokalne plesne i glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje folklornih skupina te pjevače i plesače s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni kao i s mogućnostima rada s folklornim skupinama. Ovogodišnja radionica tradicijskog plesa i vokalne glazbe fokusirat će se na tradicije dinarskog područja. Područje dinarskog etnografskog areala pokriva brdske i susjedne im regije prostora središnje i južne Hrvatske – dalmatinskog zaleđa, Ravnih Kotara, Bukovice, podvelebitskog kraja, Like, Korduna i Banovine. Osnovna plesna forma ovog područja je kolo, koje se u mnogim situacijama izvodi bez glazbene pratnje (nijemo kolo) ili uz napjevavanje lokalnih vokalnih stilova tipičnih za pojedina dinarska područja. Stil tijesnih intervala, netemperirano pjevanje i pjevanje pod bas,  neki su od termina koji se koriste pri opisu glazbenih karakteristika pjevanja navedenih područja.

Pošto se radionica održava u Otočcu glazbeni i plesni primjeri će uvelike biti primjeri lokalnog repertoara područja Like, ali isto tako i ostalih dijelova dinarskog područja na kojima je izvedbena aktivnost još uvelike prisutna. Ono što posebno karakterizira pjevanje dinarskog areala je specifična tehnika potresanja glasa relevantna pjevanju na otvorenom prostoru, tj. kontekstu u kojem se je obično ovo pjevanje izvodilo. Ojkanje je u stručnim krugovima uvriježen naziv za taj najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja. Ovu vrstu pjevanja, koju danas u većini krajeva nazivaju starovinskim ili starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Važnost ovog  pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala. Sve ove radnje prethodile su nominaciji, a zatim i upisu na UNESCO-vu listu – glazbeni izričaj ojkanje je 2010. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Isto se odnosi i na fenomen nijemog kola koji je također 2011. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine..Voditelji seminara su dr.sc. Joško Ćaleta i prof. Vidoslav Bagur.

Kao svojevrsni šlag na tortu, odnosno u ovome slučaju na seminar, održati će se i završni koncert polaznika seminara koji će se održati u nedjelju 19.ožujka od 18 sati u velikoj dvorani učilišta u Otočcu.

 

GPOU Otočac/Milan Tomašević

Možda Vas zanima