Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik bila domaćin prekrasnog Erasmus+ druženja učenika iz pet europskih zemalja

Objavljeno: 15/03/2022

LIČKI OSIK- Tijekom prošlog tjedna (7.3.2022.-11.3.2022.) našu školu, Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana Lički Osik i zajednicu, posjetili su partneri iz Španjolske, Grčke, Portugala, Rumunjske i Bugarske, u sklopu Erasmus+ projekta „Mijenjam škole, mijenjam živote“. Glavni cilj Projekta je prevencija ranog napuštanja školovanja, pomoću uvođenja dobre prakse u školi, putem raznih metoda, kao što su projektna nastava, problemska nastava, zajednice za učenje, kreativnost, učenje putem igre i višestruka inteligencija, čije metode razvija naša škola. Gosti iz Bugarske na susret su došli dan ranije, jer su sa sobom poveli i učenike iz svoje škole u svrhu razmjene, razvijanja komunikacijskih, organizacijskih i ostalih vještina. Šest učenika iz naše Škole također je sudjelovalo u Projektu, a izabrani su na osnovu znanja iz predmeta Engleski jezik.

Prvi dan naši gosti iz Bugarske i njihovi učenici, zajedno s našim timom i našim učenicima posjetili su Pećinski park „Grabovača“, gdje smo s učenicima kroz obilazak i radionice razvijali nekoliko područja višestruke inteligencije. Tijekom posjeta, osoblje iz Parka nas je upoznalo i s mogućnošću volontiranja u parku, objasnili su nam svoj program Europskih snaga solidarnosti s naglaskom na mlade s manje mogućnosti, te nas poveli u obilazak novonastalog Malog vrta s hobitskom kućicom, koju su izradili upravo volonteri iz tog programa. Poslije obilaska Parka, otišli smo u PŠ Mušaluk gdje je održana još jedna radionica razvoja višestruke inteligencije, tijekom koje su učenici izradili komposter i dvije klupe za školski vrt, koje su ukrasili bojama, natpisima i simbolima koji predstavljaju naše zemlje.

Drugi dan posjetu su se pridružili i ostali partneri, visoki stručnjaci iz obrazovnog sustava. Početkom dana otišli smo u Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu, gdje smo iz prve ruke mogli vidjeti matematičko-logičku inteligenciju i potaknuti učenike na razvoj vlastitih ideja. Poslije obilaska u prostorijama Kulturno-informativnog centra Gospić održane su dvije radionice. Tijekom prve radionice učenici su intervjuirali sudionike Projekta i izrađivali plakate s podacima o njihovim zemljama. Druga radionica, bavila se razvojem logičko-matematičke inteligencije i tijekom nje učenici su izrađivali oblike od kartona, koje su onda potom spajali u razne forme. Dok su učenici bili na razvojnoj radionici, koordinatori iz svih zemalja imali su radni sastanak o daljnjim ciljevima i razvoju projekta.

Treći dan, goste smo poveli u obilazak Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik, gdje su upoznati s radom Škole. Poslije obilaska Škole, posjetili smo Baške Oštarije, gdje je održana radionica razvoja nekoliko inteligencija. Kako je na Baškim Oštarijama bilo i snijega, to smo iskoristili i okušali se u sanjkanju. Također smo posjetili i životinje, koje su učenike potaknule na razvoj humanog identiteta, odnosno razvoj tzv. egzistencijalne inteligencije.

Četvrti dan posjetili smo Kuću Velebita, multimedijski centar gdje su učenici uz pomoć vodiča, ali i samostalnog istraživanja, dodirivanja, promatranja, mirisanja, saznali sve o našem području, ali gdje smo također prikazali koliko učenje može biti zanimljivo, te istodobno razvijali sva područja inteligencije. U Kući Velebita održana je i glazbeno-plesna radionica, tijekom koje su sudionici naučili jedan tradicionalni ples, pjesmu i upoznali se s ličkom nošnjom. Poslije radionice, krenuli smo u Utočište za medvjede u Kuterevo. Tamo nas je dočekala njihova volonterka, koja nas je upoznala s čarima volonterstva, medvjedima, njihovim navikama i samim Utočištem. Potom smo obišli Majerovo vrilo na rijeci Gackoj, gdje su se učenici upoznali s funkcijom mlina.

Posljednji dan susreta, proveli smo u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Tijekom posjeta jezerima učenici su edukativnim šetnjama razvijali gotovo sve vrste inteligencija. Poslije izleta, imali smo svečanu podjelu certifikata svim sudionicima Projekta.

Ovim putem zahvaljujemo se svima na podršci za organizaciju ovog međunarodnog, visokoobrazovnog susreta. Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik, kojoj je ovo prvi Erasmus+ projekt u kojem je sudionik, pohvaljena je od strane drugih europskih koordinatora za dobru organizaciju, metodički pristup i provođenje dobre prakse u nastavi.

Koordinatorica projekta Tajana Puškarić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima