Otvorenje izložbe „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima“ u Gospiću

Objavljeno: 03/06/2024

GOSPIĆ- Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević” Gospić u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) i Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja” (DBHZ), ususret Danu hrvatske zastave, upriličava 4. lipnja 2024. godine, s početkom u 16 sati, otvorenje izložbe „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima”, koja je prošle godine izrađena povodom jubilarne 175. obljetnice hrvatske trobojnice. Otvorenje izložbe održat će se u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčevića” Gospić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 5, Gospić.

Proslava Dana hrvatske zastave

Izložba je organizirana ususret Danu hrvatske zastave, kojom se podsjećamo na važnost nacionalnih simbola u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta kao temelja na kojem se može graditi budućnost i boljitak Domovine. Poštanske marke su mali, ali trajni ambasadori zemlje, putujući na pismima i drugim poštanskim pošiljkama širom svijeta, dok u zbirkama sakupljača filatelista postaju trajni spomenici jednog doba.

Povijest i značenje izložbe

Izložba je izvorno bila postavljena u sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, prigodom svečanog predstavljanja izdanja poštanskih maraka „Hrvatske zastave” koje je Hrvatska pošta objavila na Dan hrvatske zastave, 5. lipnja 2023. godine, povodom 175. obljetnice hrvatske trobojnice, a na inicijativu Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovno društva. Potom je gostovala na više mjesta u Hrvatskoj, a sada dolazi u Gospić.

Na izložbi će biti prikazane marke državotvorne tematike u dvije „vitrine”, dopunjene filatelističkim objektima zmajske tematike koje je poklonio filatelist Zoran Vlahović te materijalima Hrvatskog saveza filatelista (HSF) i njegovog predsjednika Julija Marasa, koji je i pripremio postav izložbe. Autor izložbe je pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, koji je na dužnostima Meštra obredničara DBHZ i predsjednika HGZD.

Pozivamo Vas da se pridružite otvorenju izložbe „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima”u utorak, 4. lipnja 2024. godine, s početkom u 16 sati u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević” Gospić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 5, Gospić.

Možda Vas zanima