Petar Hranuelli-promotor ličkog kamena

Objavljeno: 28/10/2017

Ovogodišnji, već 52.Lički likovni anale, tradicionalan izložba koja predstavlja autore iz Like, ili one koji imaju neke veze s ovim našim krajem posvećena je Petru Hranuelliju. Ovaj Dalmatinac s Brača uživa u Lici,a kada je u pitanju njegovo stvaralaštvo, on kod nas radi nešto do sada nezabilježeno, stvara skulpture u ličkom kamenu. Upravo zbog toga Vesna Bunčić nazvala ga je promotorom ličkog kamena. Izložba je otvorena do 27.studenoga

GOSPIĆ-“Ljepota kamena iz Like“naslov je ovogodišnje izložbe Likanala koja je otvorena u Gospiću i koja predstavlja djela kipara Petra Hranuelija, Bračanina koji nekoliko godina proučava lički kamen i radi u njemu na području Lovinca. Predstavljajući Hranuellijeva djela ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić ističe da se radi o čovjeku rođenom u Postirama na Braču gdje su kamen i klesarstvo oduvijek poznati. “Petar živi i stvara u Zagrebu,ali on živi i stvara i u Rasoji u Lovincu.  I najzad, Petar je prvi hrvatski kipar u povijesti Like koji je odabrao kamen s ovoga podneblja i stvara svoj svijet kamenih skulptura“. Radi se o kiparu koji radi u crvenom kamenu iz jednog zapuštenog kamenoloma u Mazinu, te u crnom kamenu koji je služio za gradnju i nasipanje. Prošle godine, u sklopu likovne kolonije, u Lovincu su nastala umjetnička dijela u kamenu velikih dimenzija koja sada ukrašavaju prostor uz skijalište Cvituša. Najveće su to skulpture od ličkog kamena. “Ja taj kamen istražujem i u njemu radim od 2013.godine i mislim da je taj kamen dobar. Opet to je pitanje vole li kipari taj kamen ili mramor“- kaže Hranuelli i dodaje da je u jednu izložbenu prostoriju on stavio i svoja djela u mramoru.

U svom 25 godišnjem stvaralaštvu ovaj autor pokazuje raznolik kreativni sadržaj. Iako prihvaća tendencije suvremene umjetnosti, nikada ne zaboravlja tradicionalno. “Sve njegove skulpture koje on zajednički naziva jednim imenom Venera na prvi pogled podsjećaju na one prastare, prapovijesne Venere koje su jednakih, velikih dimenzija. Ja bi rekla da su one praroditeljice novorođenih Petrovih Venera“- kaže Bunčić i dodaje da su Petrove Venere stilizirane, dotjerane i uljepšane,a unatoč malom formatu u njima se izaziva naboj unutarnje mase pa se tretiraju monumentalne forme. I ono što je posebno zanimljivo, sve Petrove Venere su u pokretu. Inače ovaj autor bavi se i crtežom, u neku ruku radnim verzijama koje su predlošci onome što nastane kasnije u kamenu. Oni koji su propustili samo otvorenje mogu žaliti jer bio je to ugodan, dobro posjećen kulturni događaj. No izložbu imate kada pogledati jer u Muzeju Like postavljena je sve do 27.studenoga.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima