Plesačka elita u Gospiću

Objavljeno: 20/06/2016

Gospić je bio domaćin državnog prvenstva u 10 sportskih plesova. Pokušaj je to Hrvatskog sportsko plesnog saveza da ples popularizira diljem Hrvatske.

GOSPIĆ- Kako bi se sportski ples u Hrvatskoj razvio Hrvatski sportski plesni savez odlučio se na organiziranje državnog prvenstva diljem zemlje, Gospić je prvo odredište tog četverogodišnjeg ciklusa. U kombinaciji 10 standardno-latinoameričkih plesova parovi su u nekoliko starosnih kategorija nastupili u toj za plesače najtežoj kombinaciji u kojoj parovi izvedu po 5 standardnih i latino plesova. Najbolji će Hrvatsku predstavljati na međunarodnim natjecanjima.

U kategoriji osnovaca u toj kombinaciji 10 plesova pobjednici su Nika Karačić i Jan Nemarnik iz Zagreba. Najbolji kod mlađe mladeži dolaze iz Petrinje, Magdalena Vidas i Jakov Bjelac. U kategoriji mladeži najbolji su zagrepčani Ema Pilić i Patrik Seretin. Iz Zagreba stižu pobjednici među mlađim osnovcima,a to su Vita Grahovac i Vito Smoljanović. Iz Zagreba su i pobjednici kod starije mladeži, Paula Hude i Balint-Mate Temesvari. U kategoriji veterani 2 pobijedili su Marina Tomac-Rojčević i Neno Rojčević, dok su u kategoriji veterani 3 pobijedili Ljubica i Arsen Jahoda. Najatraktivnija kategorija su odrasli, u toj kategoriji pobjednici stižu iz plesnog kluba Optimus iz Zagreba, Vanja Vujić i Viktor Szabo. Ukupno je u svim kategorijama nastupilo 39 plesnih parova.

Nažalost ni Gospić,ali ni cijela naša županija nemaju  sportski plesni klub. Ostatak Hrvatske relativno dobro stoji, naravno najjači je Zagreb. Nacionalni  Savez broji 28 klubova sa oko 400 aktivnih plesača, dosta je po Hrvatskoj i rekreativnih plesača . Pomak je napravljen i u nastupima na europskim i svjetskim natjecanjima pa smo primjerice prije 5 godina imali svjetske prvake u latino plesovima. „Imamo dobre uspjehe pored svjetskih velesila. Ja sam zadovoljan, možemo i bolje,ali uvažavajući cjelokupnu situaciju ne žalimo se “-kaže predsjednik Hrvatskog sportskog plesnog saveza Božidar Čavala. On traži dobru bazu, klubove s mladima od kojih će se stvoriti odlični plesači.   Tako bi trebalo biti i u Gospiću, prvi korak je i ovo natjecanje  kao i suradnja Saveza i gospićkog Pučkog otvorenog učilišta dr.Ante Starčević. Čavala je zahvalan Učilištu na svemu što je učinio u ovome natjecanju,a dogovoreni su i prvi koraci pa bi se već od rujna, kada počinje natjecateljska sezona, i u Gospiću za početak mogao pokrenuti tečaj plesa iz čega bi onda trebao niknuti i klub. Nadamo se da će tako i biti.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima