Pod motom”da se ne zaboravi” dr.Bojan Glažar osmi put preplivao 15 kilometara rijeke Like uzvodno

Objavljeno: 04/08/2017

GOSPIĆ- Dr.Bojan Glažar, dragovoljac domovinskog rata, plivač maratonac, još jednom je preplivao 15-ak kilometara toka ličke ljepotice, rijeke Like, kako bi pod motom “da se ne zaboravi” odao počast Vojno-redarstvenoj akciji Oluja, svima onima koji su dali  svoje živote za slobodnu Hrvatsku i u toj akciji,ali i u cijelom domovinskom ratu, odnosno stvaranju slobodne domovine. Osmi je to Glažarov maraton uzvodno Likom od jezera Kruščica pa do Kaluđerovačkog mosta. Prate ga dva ribiča, Dane Kruljac je svake godine uz doktora. Nakon tri sata plivanja Glažara na obali rijeke Like, između “novog” Kaluđerovačkog mosta koji se obnavlja, i staroga koji desetljećima ni ne postoji, odnosno postoje samo djelići građevine koja je povezivala dvije obale, dočekuje nekoliko nas novinara kako bi popratili i ovjekovječili ovaj  čin čovjeka koji je bio tu kada je trebalo,a sada svojim plivanjem podsjeća sve nas na događaj koji je počeo upravo na današnji dan prije 22 godine. Pitamo ga kako je bilo. A Glažar će onako skromno: “pa bilo je i lako i teško, malo je bilo jakih struja, povremeno dosta hladne vode, povremeno jakog vjetra u prsa, vrućine s neba,ali sve se to izdrži, “samo da se ne zaboravi”.  Glažara na obali Like dočekuje i stari prijatelj, ovoga puta u sasvim novoj ulozi, ulozi gradonačelnika Gospića, Karlo Starčević. Dočekuje ga s buketom svijeća  i peharom, nešto kasnije uručio mu je i poklon za uspomenu na ovaj događaj, knjigu i bocu šljivovice. Zahvaljuje mu se na ovoj gesti, ovome činu koji sve nas podsjeća na važne događaje i važne ljude iz ne tako daleke povijesti.

A naša rijeka Lika, o kojoj puno pričamo, no slabo je koristimo, netko će reći još slabije čuvamo, zna itekako privući posjetitelje. Nailazi dvoje turista, Francuzi, Beatrice i Vincent, pomalo na iznenađenje svih nas, na tečnom francuskom s njima razgovara dr.Glažar. Oduševljeni rijekom Likom, zastali su, okupali se, uživali u ljepoti, uživali u sasvim malom običnom razgovoru sa sasvim malim i običnim ljudima. Iznenađeni su kada im dr.Glažar objasni da je u tom skromnom društvu i gradonačelnik ličke metropole koji proizvodi svoju pivu. Naravno i s njom su oduševljeni. Eto, i to je ta predblagdanska Lika, još kada bi netko znao u turističkom smislu iskoristiti to što imamo. No, nije ni vrijeme ni mjesto govoriti o tome.

Vratimo se još malo dr.Glažaru. Fizički je težak to način obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Ali kako nam on reče, ništa nije teško da bi se obilježilo važne ljude i događaje.Bilo bi lijepo kada bi ovaj njegov čin na godinu popratili brojni ljudi, zahvalili se i njemu,ali pogotovo i svima onima koji su svoj život dali da bi mi danas mogli živjeti i uživati. Hvala im!

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima