Pogled u budućnost gospićke gradske vlasti:instrukcije učenicima iz fizike i matematike kao temelj razvoja Gospića i Like

Objavljeno: 19/10/2017

Nova gradska vlast pokrenula je iznimno zanimljiv, i kratkoročno i dugoročno gledano koristan projekt, instrukcije za učenike trećih i četvrtih razreda srednje škole. Instrukcije iz matematike i fizike besplatne su za sve, nisu samo za nadarene učenike, iako je takva “patka” prošla kroz škole i među učenicima, već za sve one koji žele usavršiti svoje znanje iz ova dva predmeta kako bi na studijima tehničkih zanimanja bili što bolji i konkurentniji. Instrukcije se provode subotom,a sve detaljnije informacije i prijave zainteresirani učenici i naravno njihovi roditelji mogu “odraditi” u upravama dviju gospićkih srednjih škola

GOSPIĆ- Matematičar Ljubo Marangunić i fizičar Dubravko Pevec među najboljim su profesorima ova dva predmeta u Hrvatskoj. Posredstvom dr.Milana Vrkljana Grad Gospić s njima je dogovorio  dodatne instrukcije za učenike 3.i 4.razreda dviju gospićkih srednjih škola, Gimnazije i Strukovne škole. Osnovna namjera je poboljšati pristupačnost daljnjeg školovanja u tehničkim zanimanjima kojima nedovoljno znanje stvara velike poteškoće u daljnjem školovanju. Prvi termin održan je u prošlu subotu i među velikom većinom učenika bilo je veliko oduševljenje. Zanimljivo, iako nisu bili prvotno najavljeni najavilo se još 10-ak učenika.

Gradonačelnik Karlo Starčević smatra da je pokretanje ovakvih instrukcija odlična odluka pošto se koncept razvoja svake sredine temelji na tehničkim zanimanjima . „Na ovaj način otvaramo vrata nadarenim, budućim studentima od kojih dakako u budućnosti očekujemo povratak nakon studija kako bi se uključili u razvoj Gospića i Like“. Starčević ističe podatak da se zbog devastacije školstva u zadnjih 20 godina postotak inženjerskih i tehničkih zanimanja spustio ispod 0,5%. Posljedica toga je današnje gospodarsko stanje i nestanak svih tvornica iz Gospića i Like. „Odgovorno tvrdim da u današnjem trenutku bez minimalno 5% udjela takvih zanimanja nećemo pospješiti razvoj, odnosno tonut ćemo i dalje do programiranog nestanka“- kaže Starčević koji poziva sve roditelje da otvore dijalog sa svojom djecom i pošalju ih na instrukcije koje su iznimno učinkovite,a što je vrlo bitno za spomenuti i besplatne. „Zahvaljujem se roditeljima koji su već poslali djecu na instrukcije. To je znak da i oni na dulje staze preuzimaju odgovornost za razvoj našeg prostora“- ističe Starčević. Dakle, instrukcije su besplatne, jedino što iziskuju jest nekoliko sati pažnje učenika, a rezultat će biti itekako dobar i vidljiv u budućnosti.

Čitajući pamflete na raznim portalima kako se neki gradonačelnik Karlo Starčević miješa u školski program Republike Hrvatske moram spomenuti da je to izazvalo suprotnu reakciju pa nam se u subotu javilo dvostruko više učenika nego što je prvotno bilo prijavljeno. Stoga zahvaljujem se tom portalu koji je polako prerastao u stranicu protiv  gradonačelnika“- zaključuje Starčević.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima