POVRATAK TESLE U GOSPIĆ- NA TESLINIM IZUMIMA DRUGI SU DOBIVALI NOBELOVE NAGRADE

Objavljeno: 06/05/2021

Vratimo se malo u prošlost. Ovaj tekst napisao sam prije jedanaest godina ali uvijek je aktualan. Riječi akademika dr. Vladimira Paara, kada je Tesla u pitanju, govore same za sebe.

Od 2 – 6. veljače 2010. u Tehničkom muzeju u Zagrebu održani su Dani Nikole Tesle, gdje je posebnu pozornost privuklo predavanje akademika dr. Vladimira Paara pod naslovom Fizičar Nikola Tesla. U jednosatnom predavanju akademik Paar(objavio preko 500 znanstvenih radova!) iznio je niz interesantnih detalja iz života jednoga od najvećih genija u ljudskoj povijesti – a da nije riječ o presmionoj  tvrdnji – svjedoče činjenice da su drugi znanstvenici na onome što je Tesla otkrio prije njih dobili 12-ak Nobelovih nagrada! Tko zna, možda se baš ovdje kriju uzroci Teslinih osobnih razočaranja, fobija, čudnog ponašanja ili nesporazuma s okolinom. Ostaje činjenica, mnogi znanstvenici, ali i svjetska znanstvena zajednica, nanijeli su Tesli velike nepravde. Unatoč tome, Tesla je bio i ostaje zabilježen u ljudskoj povijesti kao jedan od najbriljantnijih umova čovječanstva. Genij iz Smiljana.

U uvodnim rečenicama akademik Paar je naglasio kako su najveće znanstvene nepravde(krađe i falsifikati) učinjene prema Tesli fizičaru: bio je najdugovječniji član nekoć JAZU, danas HAZU, gdje je na Teslinoj pristupnici  iz 1894. godine pisalo – Fizičar i izumitelj znanstvenih instrumenata.

Genij bez fakultetske diplome

Prema Paarovim riječima, Tesla zbog siromaštva nije stekao fakultetsku diplomu, i zato je cijeli život bio osporavan u znanstvenim krugovima, ponajprije od onih koji ga nisu voljeli. Područje elektrodinamike i Maxwelove diferencijalne jednadžbe iziskivale bi 10 godina ručnih izračuna, a kako je Tesla bio opsjednut ovim znanstvenim izazovom, on je godine izračuna pretočio  u svoje vizije i u glavi nerijetko imao točna rješenja bez napora dugih matematičkih operacija! Kako je to postizao? Ostaje nepoznato. No ako imamo na umu da je mozak najkompleksniji strujni krug  prema Paarovim riječima, mnogo toga nam izmiče i ostaje nepoznato. Tesla je često imao intuitivna rješenja i to je tek jedan segment njegove genijalnosti.

No krenimo redom s njegovim izumima – zbog kojih su drugi dobivali Nobelove nagrade:

Prvi je otkrio rendgen zrake, godinu dana prije Roentgena! Kada je Tesla želio objaviti svoje otkriće izbio je požar u njegovu laboratoriju… potkraj te godine  Roentgen je dobio prvu Nobelovu nagradu za fiziku. U jednoj godini Tesla je objavio 4 znanstvena rada o rendgen zrakama! Tesla je prvi uočio medicinski efekt rendgen zraka, što Roentgen nije znao. O rendgen zrakama Tesla je objavio osam znanstvenih radova.

Tesla je otkrio elektron 1891. godine. Tada je napravio uređaj s katodnim zrakama i te je godine objavio ovaj znanstveni rad u Sjedinjenim Državama. Poanta njegova otkrića glasila je – katodne zrake sastoje se od elektrona. Šest godina engleski fizičar J.J. Thompson govorio je “Tesla priča gluposti”, da bi 1897. godine dao za pravo Tesli i… ubrzo dobio Nobelovu nagradu!

Fizikalna i elektrotehnička otkrića

Tko je prvi koristio laser? Nikola Tesla. Znao je da je u izradi lasera neophodan kristal rubina i zanimljivo je, tek 1960. godine u Sjedinjenim Državama nastao je prvi rubinski laser!? Bljeskalice i električni oscilator, kristal rubina i uski snop svjetlosti i eto lasera. Taj i takav laser bio je Tesli poznat daleko prije 1960. godine. Za otkriće lasera  uslijedile su dvije Nobelove nagrade!

Tesla je prvi otkrio kozmičke zrake koje nastaju na zvijezdama, koje se zapravo nuklearni reaktori, i te zrake uglavnom se sastoje od protona. Ispitivao je svojstva kozmičkih zraka i želio je te zrake iskoristiti za izvor energije na Zemlji. Kasnije je jedan njemački znanstvenik dobio Nobelovu nagradu za kozmičke zrake!

Do 1900. godine Tesla je publicirao znanstvene radove, posljednjih nekoliko desetljeća svoga života odustao je od toga. Tako je odgovorio na nepravde i osporavanja. Časno ali ne i efikasno. Drugi su svojatali njegova otkrića i dobivali Nobelove nagrade, svojim imenima potpisivali znanstvene radove koji su zapravo bili Teslini.

Tesla je  prvi  napravio akcelerator čestica. Kasnije su drugi za akcelerator čestica dobili dvije Nobelove nagrade!

Jedna od njegovih opsesija bila je – oružje na zrake – i samo tajni obavještajni civilni i vojni dokumenti kriju domete njegovih znanstvenih otkrića. Na tom oružju je radio iz dubokih humanističkih pobuda, pomalo naivno vjerujući kako će razorno oružje odvratiti ljude od rata!? Jednostavno rečeno, ima u Teslinim papirima i onoga što ni danas još nije dešifrirano.

Radio je i na polju inducirane radioaktivnosti, iako nije uzimao u obzir kvantnu fiziku i teoriju relativnosti, no za izum inducirane radioaktivnosti  Nobelovu nagradu su 1934. godine dobili Irena i Jolio Kiri.

Nikola Tesla prvi je ostvario teledirigirano upravljanje.

Praotac informatike

Otkrio je osnove rada kompjutora i prvi je stvorio osnovu logičkog sklopa kompjutora. Dvadesetak godina je radio na konstrukciji televizora i oko 1920. godine objavio je veliku publikaciju o televizoru! Poznato je da je Mark Twain bio jedan od  najboljih Teslinih prijatelja, a kako su Twaina mučile probavne smetnje, dolazio bi Tesli na zračenje i to mu je olakšavalo zdravstveno stanje. Kao mala satisfakcija geniju iz Smiljana tek činjenica – u 2009. godini ime Nikole Tesle više je puta citirano u znanstvenim radovima od imena Alberta  Einsteina. Po Tesli je nazvan jedan krater na Mjesecu i jedan asteroid, tesla je mjerna jedinica u SI sustavu. Na nepravde je najčešće reagirao svojim finim humorom i okolina često nije znala misli li on ozbiljno s tvrdnjom – kako može raspoloviti Zemlju  ili kako mu je potreban baš toliki broj salveta za hotelskim stolom…

Primio je počasne doktorate sveučilišta Columbia i Yale, sveučilišta u Grazu, Beču, Bukureštu, Beogradu, Brnu, Grenobleu, Parizu, Pragu, Sofiji i Zagrebu no ipak…

Mnogim znanstvenicima ostala je nečista savjest, krali su, plagirali i falsificirali, svojatali Tesline ideje i izume, no on je i za njih imao razumijevanja rekavši jednom zgodom – kako ga ne čudi što kradu njegove ideje i izume, nego to što nemaju svojih ideja! Citirali bi Teslu jer ga je bilo nemoguće zaobići, no i tada bi brzo prešli na citate u stilu – citiram samoga sebe!

 

Mirko Kalanj

Možda Vas zanima