Predstavljena knjiga koja u velikoj mjeri otkriva istinu o stradanjima Hrvata na kraju drugog svjetskog rata

Objavljeno: 26/03/2019

GOSPIĆ- Knjiga dugog,ali i kompleksnog naslova,  koja obuhvaća teško, mučno, tužno razdoblje hrvatske povijesti  „Zločini jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945.godine:dokumenti svjedočanstva i grobišta (1994.-1998.godine)“ predstavljena je u gospićkom kinu Korzo. Ovo gospićko predstavljanje prvo je, nakon Gospića slijedi još 20 mjesta diljem Hrvatske, između ostaloga i još sedam mjesta u Ličko-senjskoj županiji. Autori ove knjige su Branko Topić i Blanka Matković koja kaže da je rad na knjizi počeo 2006.godine kada je ona počela svoj samostalni istraživački projekt o suvremenoj hrvatskoj povijesti od 1941.do 1948.godine. Ona je intenzivno istraživala čak šest godina sve hrvatske i slovenske arhive, kao i arhiv u Londonu. Prikupljen je veliki broj dokumenata za ličko područje , naročito za 1945.godinu: “iz tog obima arhivskog materijala odabrano je oko 300 najreprezentativnijih dokumenata koji su predstavljeni u knjizi –kaže Matković.

Knjiga se sastoji od četiri cjeline, u prvoj su dokumenti komunističkih vlasti, OZNA-e , UDBA-e, narodnooslobodilačkih odbora i presude vojnih sudova. U drugoj cjelini su presude i dokumenti Suda za zaštitu nacionalne časti s 32 dosjea. U trećem dijelu knjige objavljena su izvješća i svjedočanstva koje je devedesetih godina prikupila saborska komisija. U završnom dijelu knjige su svjedočanstva koje je prikupio svećenik Krunoslav Draganović, nakon drugog svjetskog rata, pedesetih godina u iseljeništvu.

Predstavljanje knjige u Gospiću uveličali su biskup u miru Mile Bogović ,  aktualni biskup gospićko-senjski Zdenko Križić i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji smatra da je došlo vrijeme da se povijest rasvjetli i da se otkrije istina. „Ukoliko mi nismo svjesni da nemamo budućnosti,ako ne raščistimo s našom povijesti. Onda ćemo ostati u granicama u kojima smo tavorili u gotovo stogodišnjoj hrvatskoj zabludi“- ističe Starčević i dodaje  da su ovakve istinite knjige jako dobre jer danas je bitnije pokazati istinu koja može izvući Hrvatsku i Hrvate iz ponora. On nadalje kaže da je u drugom svjetskom ratu bilo više od milijun i pol hrvatskih žrtava. Kosti žrtava i danas leže na našem području, primjerice na Balinovcu, skoro u centru Gospića. Precima samo dužni odati počast– zaključuje  Starčević

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima