Pripremite se za epidemiju gripe!!!

Objavljeno: 06/01/2019

GOSPIĆ- Pred nama je još jedna epidemija gripe. Kao i prethodnih  godina redovno ćemo pratiti broj oboljelih po područjima unutar naše županije i uspoređivati sa situacijom na području Hrvatske- poručuju na svojoj internetskoj stranici iz Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.
Prvi prijavljeni na području Hrvatske bili su sporadično još u 10 mj. Dok su prvi etiološki dokazani u Referentnom centru za gripu bili krajem 11 mjeseca što je bilo mjesec dana ranije od njene uobičajene pojavnosti. Do sada je za područje Hrvatske izoliran virus A sa udjelom sojeva. Udio  sojeva unutar virusa A je 90%  A/H1N1 I 10% A/H3N2. U Ličko-senjskoj županiji je do petka bilo ukupno 24 prijavljenih slučajeva. Najviše sa područja Otočca. Od dobnih skupina najviše je zastupljena radno aktivna populacija ( 30-64 god.).

Iz godine u godinu treba ponavljati gradivo i znati da su simptomi gripe povišena temperatura i drhtavica. Glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti, zatim gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj. Gripu treba preležati. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje od velike je važnosti. Pomoć liječnika treba potražiti ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana, ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete, ako osjećate bol ili pritisak u prsima, ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni, ako povraćate i imate proljev i ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma.

IZVOR: Zavod za javno zdravstvo LSŽ

Možda Vas zanima