Program “Ljeto u Mušaluku i Ličkom Osiku”, u sklopu “Projekta Mušaluk”

Objavljeno: 03/06/2021

LIČKI OSIK- Danas je u dvorištu OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik bilo živo i veselo! Učenici razredne i predmetne nastave su imali prilike sudjelovati u igraonici “Ličke pastirske igre” koje su prezentirane u sklopu druge faze aktivnosti “Projekta Mušaluk”, a koje će se provoditi ovo ljeto kao igraonica-zabavaonica u prostorijama i dvorištu PŠ Mušaluk i OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik. Pastirske igre vodili su naši “pastiri” – učitelj tjelesne kulture Ivica Valentić i Suzana Bunčić, asistentica u nastavi, koji su se za ovu priliku “sredili” sasvim prigodno odjenuvši narodnu nošnju te na taj način dočarali duh nekih prošlih vremena.

Uz mnogo smijeha i navijačkih povika, djeca su se okušala u sljedećim igrama: utrka u vrećama, utrka nošenja jaja u žlicama i vuča konopa. Cilj ove igraonice je približiti, opisati i upoznati djecu s jednostavnijim načinima provođenja slobodnih trenutaka iz nekih minulih vremena kada su se njihovi vršnjaci zabavljali na mnogo jednostavniji, prirodniji i često zdraviji način, nego li se oni zabavljaju danas. Također je cilj igraonice upoznati djecu s načinom života i kulturom življenja ličkih pastira, s alatima koje su izrađivali, raznim glazbalima, s elementima igre koji koriste isključivo prirodne resurse.

Osim navedene aktivnosti ličkih pastirskih igara u PŠ Mušaluk, učiteljska radna skupina OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik pod vodstvom pedagoginje Ivane Đapić, prof. ped., priprema bogati program drugih dječjih aktivnosti kojima ćemo djeci s gospićkog i šireg područja omogućiti zabavnije ljeto, a i priliku da nešto novo nauče, razviju svoje interese i vještine !

“Projekt Mušaluk” zamišljen je kao odgojno-obrazovno-kreativna cjelina, odnosno kao suvremen i moderno opremljen obrazovno – kulturni centar, što je osim odgojno-obrazovne funkcije ujedno i izvanredna prilika za domaće i međunarodne suradnje, djeljenja iskustava, susreta i prijateljstava djece s našeg područja i drugih krajeva naše zemlje i Europe.

Obnova i rekonstrukcija stare zgrade PŠ Mušaluk financirana je iz vlasitih sredstava OŠ Lički Osik, kojima će biti pridružena sredstva lokalne samouprave, a za koju smo uvjereni da će prepoznati kapacitet revitalizacije PŠ Mušaluk. Sama obnova krenula je inicijativnom gđe Marijane Orešković, struč.spec.oec., voditeljice ovog projekta i računovodstva naše Škole, koja je prepoznala kapacitet PŠ Mušaluk čiji je učenik i ona sama bila, a u cijelu priču utkana je i želja, da školom u Mušaluku ponovo jednog dana odzvanjaju dječji glasovi i koraci.

Sam projekt se temelji u 5 faza:

  1. Obnova zgrade PŠ Mušaluk – sanacija unutarnjeg prostora i vanjskih dijelova škole, kao i dvorišnog prostora zgrade, ne bi li se stvorili uvjeti za provođenje terenske nastave za učenike naše Škole, s početkom školske godine 2021./2022.
  2. Psihosocijalna podrška – Kabinet za ranu intervenciju i/ili Centar za pružanje usluga u zajednici, na inicijativu psihologinje naše Škole, dr. sc. Paole Medved, mag.psih.
  3. Otvaranje razredne nastave i upis prve generacije učenika u rujnu 2022. godine.
  4. Terenska nastava za učenike osnovnih škola s područja Republike Hrvatske, uza sve popratne sadržaje (prehrambenu i smještajnu uslugu, obrazovno-odgojne sadržaje – nastavne i izvannstavne aktivnosti, radionice, igraonice, natjecanja, ljetne zabavaonice i sl.)
  5. Međunarodna suradnja sa školama i institucijama, sudjelovanje u projektima i sl.

Prvu fazu ovog projekta upravo privodimo kraju jer su većinski radovi sanacije uglavnom odrađeni, a život PŠ Mušaluk nastavljamo u ljetnom ruhu i to bogatim programom aktivnosti za djecu raznih uzrasta, stoga pozivamo svu djecu i roditelje s našeg područja, da dođu u naše škole u Mušaluku i Ličkom Osiku i uvjere se u odličnu zabavu i učenje kroz igru koju ćemo ponuditi ovo ljeto!

Ravnatelj:

Antonio Milinković, dipl. uč.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima