Reagiranje iz HKUD-a Široka Kula

Objavljeno: 14/07/2017

Na naš tekst  „SKANDALOZNO: gradski (naš) novac, trošio se šakom i kapom, a nije dolazio do krajnjih korisnika“ objavljen jučer reagirali su iz HKUD-a Široka Kula. Iz reagiranja, koje prenosimo u cijelosti, vidljivo je da niti su tražili niti su dobili taj iznos. Iz priopćenja je vidljivo i koliko su novca dobili. Ponoviti ćemo još jednom, radi se uistinu neslužbenoj i kuloarskoj informaciji, jednoj od brojnih kakve nažalost kruže Gospićem. Drago nam je da su se iz ovoga HKUD-a javili i pozivamo sve da na takav način reagiraju. Portal Lika-express uvijek rado prati sve one koji čuvaju tradiciju i rade na očuvanju identiteta ovoga kraja. Ukoliko smo nanijeli štetu ugledu ovoga HKUD-a s ovom informacijom koja je, sada je sve jasnije, dezinformacija, ispričavamo se. A poruka za sve koji šire dezinformacije, djelujte za dobrobit ovoga grada, učinimo svi zajedno sve da nam svima bude bolje. 

 

Čitajući članak objavljen na Vašem portalu dana 13.07.2017. godine, pod gornjim naslovom članovi Društva ostali su zatečeni dijelom teksta „Danas opet neslužbeno doznajemo da je prošle godine za rad HKUD-a Široka Kula iz grada isplaćeno 300,000 kuna!!!!No ovi vrijedni KUD-ovci nisu imali pojma o tome, žicali su pokoju litru pića od ugostitelja i pokoju kunu za prijevoz da mogu nastupati„.

S obzirom na navedeno, dužni smo reagirati i kao korisnik sredstava iz programa javnih potreba Grada Gospića, izvijestiti javnost o dodijeljenim sredstvima u 2016. godini. HKUD „Široka Kula“ se prijavio na Javni poziv Grada Gospića za dodjelu financijskih sredstava u području kulture, te kao Društvo s najvećim brojem bodova potpisalo ugovor s Gradom o dodjeli financijskih sredstava u iznosu od 10.000,00 kn za potrebe nabavke basa, čija cijena je znatno veća i koju razliku smo financirali vlastitim sredstvima. Cjelokupan iznos ugovorenih sredstava uplaćen je na račun Društva dana 25.07.2016. godine.

Grad Gospić je na račun ovog Društva 01.03.2016. godine izvršio uplatu od 2.000,00 kn na temelju Zaključka iz prosinca 2015. a za pomoć pri održavanju godišnjeg koncerta.

Važno za napomenuti je da je HKUD „Široka Kula“ u rujnu 2016. godine u Širokoj Kuli, povodom obilježavanje 200 godina osamostaljenja župe sv. Mateja ap. organizirao i održao prvu večer folklora, kojom prilikom su gostovala još četiri društva, isključivo o vlastitom trošku i pomoći malobrojnih sponzora i donatora, kojima se i ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo.

Grad Gospić nije sudjelovao u organizaciji i provođenju iste.

Slijedom svega navedenog želim istaknuti da korištenje HKUD-a „Široka Kula“ ili bilo kojeg drugog društva u kontekstu netransparentnog trošenja sredstava gradskog proračuna, pa makar i u kuloarskim pričama, znatno šteti ugledu društava i umanjuje njihovu ulogu kao jedinih čuvara i prezentatora folklorne tradicije i običaja Like.

 

S poštovanjem

PREDSJEDNICA

HKUD-a Široka Kula

Mandica Rukavina

Možda Vas zanima