Šerbedžija,Ljuština i donatori pomogli obnovu nadgrobnih spomenika Teslinim roditeljima

Objavljeno: 26/07/2017

GOSPIĆ-  Na inicijativu,  jereja gospićke parohije Dragana Mihajlovića, još od proljeća ove godine,  i uz blagoslov Njegovog Preosvešenstva episkopa  GornjoKarlovačkog  Gerasima izvedeni su radovi na obnovi spomenika roditelja Nikole Tesle u pravoslavnom groblju u Gospiću. Radovi su bili vrijedni oko 1,500 eura i obavljeni su u jednoj gospićkoj kamenoklesarskoj radnji. Obnovu spomenika osigurali su donatori iz Hrvatske i Beograda, a među njima posebno ističemo široj javnosti itekako poznat “lički” dvojac Duška Ljuštinu i Radu Šerbedžiju.

Teslini roditelji bili su majka Georgina (Đuka) i otac Milutin. Poznato je da je Milutin službovao pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, bio je svećenik, propovijednik, prosvjetitelj i pjesnik. Nikolina majka Georgina dijete je stare svećeničke obitelji Mandić. Milutin je rođen 1819., preminuo je 1879. Georgina, odnosno kako na spomeniku piše Đuka, rođena je  1822.preminula je 1892.godine. Spomenik je podigao sin Nikola.

I ova obnova spomenika roditelja Nikole Tesle obavljena je nekako u tišini, bez puno medijske pompe. Danas smo zamolili ravnateljicu Muzeja Like Vesnu Bunčić da nas odvede do spomenika  Teslinim roditeljima. Od jereja Dragana Mihajlovića doznajemo da su obnovljeni spomenici postavljeni još u danima uoči slavlja Teslinog rođendana. Šteta što to šira javnost nije znala jer ove godine obilježavanje rođendana ovog svjetskog znanstvenika bilo je u neku ruku posvećeno njegovoj majci Đuki kroz predstavljanje torbe koju je ona tkala svome sinu Nikoli za školske stvari.

U privatnoj arhivi autor ovih redova pronalazi fotografiju dvaju donatora, Ljuštine i Šerbedžije u obilasku tek otvorenog Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu u ranu jesen 2006.godine. Eto, 11 godina kasnije ovaj humani dvojac i još nekoliko ostalih donatora obnovili su spomenike Teslinim roditeljima. Neslužbeno doznajemo da će pokoji novčić ostati i za uređenje groblja uz Teslin centar.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima