Stavovima mladih prema Vijeću Europe

Objavljeno: 15/06/2016

Na radionicu u Gospiću „pod mora se“ došlo je 20-ak mladih, ipak pomalo su se tijekom radionice „otkravili“ pa su ipak i s gospićke  radionice upućeni zaključci na nacionalnu konferenciju koja će se održati 17.lipnja.

GOSPIĆ- U Gospiću je  održana radionica o „Strukturiranom dijalogu“ u sklopu ciklusa „Zaključci mladih po pitanjima njihovog života i stavova“ projekta koji se provodi od strane Vijeća Europe. I ovaj peti ciklus, kao i raniji trajat će 18 mjeseci i tema je  proširenija, kada su u pitanju mladi i  njihovi zaključci na lokalnom i regionalnom nivou. Prema zaključcima lokalnih radionica u Zagrebu će se održati nacionalna konferencija,a onda prema toj radionici i završna, regionalna radionica. S te konferencije, prema Vijeću Europe, uputit će se što jasnije artikulirane potrebe mladih. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenje mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u nekim od područja.

Voditelj ove gospićke radionice bio je Zoran Stevanović iz Regionalnog info-centra za mlade iz Rijeke,a na nju je  došlo 20-ak mladih koji su ili preko neke udruge ili neke institucije „poslani“ na ovu radionicu. Takav dolazak „pod mora se“ dovede  i do toga da  radionicu odsjede. No Stevanović kaže da su mladi super naspram okruženja. „Oni su samo ogledalo društva, a u obzir moramo uzeti i njihove roditelje, politiku i institucije koje s njima rade. To pokazuje da je i država neodgovorna i ne preuzima se aktivno uloga ciljeva i pravila koje smo sami propisali“- kaže Stevanović. On smatra da bi u sustav trebalo staviti profesionalnu orijentaciju, i primijeniti obrazovni  sustav koji mlade sprema za tržište rada. Tada bi se ova pasivnost kod mladih promijenila, oni bi bili proaktivni. „No pitanje je želimo li mi proaktivne mlade koji će mijenjati Hrvatsku ili nam je bolja pasiva pa da održimo sivilo kada je u pitanju politička scena“- ističe Stevanović.

Godinama se priča o volonterizmu među mladima, kao participaciji u svojoj zajednici. To ne znači besplatan rad, već rad u sklopu svoga hobija ili zanimanja gdje se čovjek osjeća dobro. Većina lokalnih jedinica nema svoju strategiju i akcijske planove za mlade. Mlade treba prihvatiti kao partnere,a ne raditi za njih. Kada se ta savjest promjeni mijenjat će se, odnosno primjenjivati i donositi  strategije. A sami mladi ne smiju živjeti „stisnuti“, odnosno trebaju shvatiti da sami mogu mijenjati stvari, a ne čekati da ih netko vidi ili prepozna. Nadamo se da će tako konačno i biti.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima