A što igra današnja gospićka elita?

Objavljeno: 18/07/2016

Povijesna je zabluda da se tenis u Hrvatskoj najprije igrao u Gospiću,  točno je da je Gospić imao prvi tenis klub. Tim povodom predstavljena je, 116.godina kasnije, brošura Tenis u Gospiću. Možda ovaj događaj i ova brošura potaknu razvoj tenisa u Gospiću i njegov povratak na te slavne grane 

GOSPIĆ- „Tenis u Gospiću“, brošura Muzeja Like Gospić,  koja slavi i obilježava 116 godina bijeloga sporta u glavnom ličkom gradu,  predstavljena je u Malom salonu Muzeja. Spomen je to na povijest ovoga sporta koji je upravo u Gospiću igran među prvim gradovima u Hrvatskoj. Vesna Bunčić ističe da je cilj izdavanja brošure bio prikupljanje što više informacija od svjedoka događanja, prekopati njihove stare albume, kategorizirati i kronološki postaviti činjenice koje govore o povijesti tenisa u Gospiću. Ona pojašnjava i da podatak da se tenis u Hrvatskoj  po prvi put igrao upravo u Gospiću  nije točan. „Tenis se 80-ih godina 19.stoljeća igrao u mnogim hrvatskim gradovima, primjerice u Vinici, Varaždinu, Stubičkim toplicama, Samoboru, Zagrebu i brojnim drugim mjestima. Tenis su igrali časnici pokraj svojih vojarni u mnogim gradovima, pa tako i Gospiću. No nepobitna je činjenica da je Gospić prednjačio u osnivanju teniskih klubova“- pojašnjava Bunčić i ističe da je 21.srpnja 1900.-te godine osnovan Tenis klub koji je donio pravila odobrena od strane Visoke kraljevske Vlade u Zagrebu pa je naš klub prvi odobreni klub ne samo u Hrvatskoj već i šire. Brošura je temeljena na činjenicama,prihvatljiva je čitateljima iz svih slojeva društva,a za one zahtjevnije Bunčić u brošuri navodi i korištenu literaturu.

    Inače u sklopu obilježavanja 100 godina tenisa u Gospiću prije 16 godina otvoreno je tenisko igralište na Balinovcu nazvano po jednom od najpoznatijih imena hrvatske kulturne elite koja je također u Gospiću igrala tenis,a to je Miroslav Kraljević. Najstarije tenisko igralište u Gospiću je u park šumi Jasikovac, drugo je bilo na rubu parka Kolakovac,a treće po starosti privatno igralište obitelji Šimić u Žabičkoj ulici koje je osnovano 1934.godine pri čemu je najustrajnija na njemu bila Ljuba Orešković Miletić čiji su sinovi bili na promociji ove brošure u Gospiću. U to vrijeme tenis je u Gospiću igrala gradska kulturna elita, gradski uglednici pa je brošura i pokušaj predstavljanja jednog segmenta prošlosti Gospića i najboljih gospićkih odličnika koji su ostavili traga u sportskom životu Gospića, primjerice Kraljević, Vouk i brojni drugi. Na ovoj promociji najspominjanije,  najelitnije novije  ime bio je don Anđelko Kaćunko koji je prije nekoliko godina službujući u Gospiću zaigrao u njemu i tenis na jednom turniru. Ipak Kaćunko je u Gospić došao silom službe, iz njega je u međuvremenu i otišao, pa je pravo pitanje čime se to danas bavi gospićka elita ako ne tenisom kao njihovi prethodnici. Doduše, treba imati u vidu da je i ranije spomenuto igralište koje je u srpnju 2000.-te godine otvorio tadašnji  Britanski veleposlanik u Hrvatskoj zaraslo u korov i sanirano je tek prije nekoliko dana,  kako više, pogotovo u vrijeme kada se predstavlja ovakva brošura, ne bi bilo gradska sramota. Recenziju za brošuru „Tenis u Gospiću“ napravila je dr.sc. Jasmina Brala Mudrovčić koja je, naš je stav, malo previše vremena predstavljanja brošure, oko 7 minuta,  potrošila na definiciju brošure,a znatno manje na recenziju ove konkretne brošure. Ipak pokazala je koliko je tenis danas bitan i popularan u svijetu jer ga prate brojni slavni, a tenis se malo pomalo gura u vrh interesa sportoljubaca pa će skoro, prema njenom mišljenju, izgurati nogomet s trona najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Urednik brošure je Marko Čuljat, doajen ličkog novinarstva koji je o tenisu pisao i te 2000.-te  kada je otvoreno igralište u Gospiću. I sam na predstavljanju kaže da je kao novinar više navikao biti s one druge strane pa je i tijekom predstavljanja brošure nekoliko puta ustajao od stola za kojim je sjedio s Vesnom Bunčić i Jasminom Brala Mudrovčić kako bi ulovio neku dobru fotografiju. On ističe da je tenis u bivšoj državi bio proskibiran, nije ga igrao Tito ni nitko od bivših političara. Podsjetio je Čuljat da je kao urednik Ličkog vjesnika 1984.godine dobio tekst autora Perice Stanića o počecima tenisa u Gospiću. Kasnije je taj feljton objavljen u stručnom časopisu „Povijest sporta“.

Brošura „Tenis u Gospiću“ predstavljena je, tenisko igralište koliko- toliko sanirano, stvoreni su dakle uvjeti da se slavni dani tenisa u Gospiću možda vrate pa da ovaj sport zaigra i društvena elita središta Ličko-senjske županije.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima