Svečana akademija povodom 25.obljetnice operacije Medački džep

Objavljeno: 09/09/2018

GOSPIĆ- U sklopu obilježavanja 25 godina od vojno-redarstvene operacije Medački džep održana je i svečana akademija u sklopu koje je prikazan dio serijala “Pobjednici” autora Nenada Šestića koji govori o akciji Medački džep. U tom dokumentarnom filmu sudionici operacije govore o njenom odvijanju, konkretno o napredovanju u akciji oslobađanja tog dijela gospićke okolice i osvajanju neprijateljskih poraza. Operativnom akcijom oslobođeno je oko 225 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija, konkretno sela Počitelj, Čitluk i Divoselo. Akcija je počela 9.rujna 1993.godine u 6 sati ujutro. U danima nakon toga branitelji su zaustavili neprijateljske kontraudare, zadržali su novu liniju nastalu nakon oslobođenja. S te linije na prvobitne položaje povukli su se do 18.rujna,a razvojačeno područje preuzeli su kanadski pripadnici UNPROFOR-a. U operaciji su sudjelovali pripadnici 9.gardijske brigade, skupne snage 19 specijalnih jedinica policije MUP-a, domobranske bojne Gospić i Lovinac, 263.izvidničke satnije Gospić, 71.bojne Vojne policije Rijeka i 111.brigade. Od 9 do 17. rujna 1993.poginulo je šest  pripadnika Hrvatske vojske i sedam  MUP-ovih specijalaca.

Tijekom Svečane akademije govorili su i  dužnosnici koji su došli na obilježavanje akcije. Izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Marijan Kustić istakao je da je akcija legitimna u oslobađanju ovoga dijela Hrvatske. “Ova obljetnica nije proslava koje se Hrvatska i njezini branitelji trebaju stidjeti ili sramiti. Mnoge hrvatske obitelji ni danas ne znaju gdje su im sinovi, kćeri i drugi najbliži. Pojedinačna krivnja nije isto što i slika koju su pokušali nametnuti o Domovinskom ratu. Mi smo samo branili svoje u želji da naša djeca na ognjištima svojih djedova nastave živjeti i da stvaraju svoje obitelji učeći svoju djecu kako se voli domovina. U tome smo uspjeli zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovoj veličanstvenoj operaciji“- ističe Kustić.

Savjetnik predsjednice Republike i njezin izaslanik na današnjem obilježavanju Ante Deur rekao je da je akcija provedena u vrijeme puno vizija, snaga i emocija ljudi koji su tada bili vojna i policijska snaga Hrvatske. Ta vizija bile su tadašnje operacije za oslobađanje Hrvatske. Vizija i snaga bile su, kaže Deur i u tadašnjim odlukama prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. “Nažalost sve žrtve koje su nam se dešavale, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, to je nešto što i dan danas, nakon svih ovih godina sve obitelji nose duboku bol u sebi“- ističe Deur i prenosi poštovanje i suosjećanje svim obiteljima koje im šalje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. I Deur je istaknuo da je Medački džep bila veličanstvena operacija, branitelji su pokazali snagu i da je Hrvatska spremna za ključnu operaciju, Oluju. Prema njemu i nova generacija treba imati viziju kao svi koji su je tada imali ,ali danas neka ta vizija bude u jednom drugačijem vremenu, u gospodarstvu, boljitku života, ostajanju mladih u Hrvatskoj.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je obilježavanje operacije Medački džep u sinergiji Ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, zajedno s Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem podignuto na višu razinu nego ranijih godina. Krstičević se zahvalio svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a ličkim braniteljima zahvalio se na velikoj ulozi koju su imali u Domovinskom ratu, i to ne samo na ovom našem, ličkom području. “Akcijom Medački džep našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo u vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske, sačuvali Velebit i nastavili oslobađati našu zemlju“- ističe ministar Krstičević i dodaje da su tajna svih naših pobjeda ljudi, jer čovjek je i tada i danas temelj pobjedničke Hrvatske vojske-“hrvatski vojnik je po svom vojničkom držanju i danas brend, svugdje u svijetu“- ponosno je istaknuo Krstičević. Obećao je da će se promjeniti postojeći dugoročni plan razvoja Hrvatske vojske po kojemu bi Hrvatska vojska izišla iz Gospića i da će se pisati novi plan po kojemu vojska ostaje u Gospiću.

Posebno je emotivan trenutak bio govor Josipa Dragičevića, sina poginulog hrvatskog branitelja koji je rekao da su djeca poginulih, nestalih ili umrlih branitelja odrastali i živjeli s ponosom i tugom, neki nikada nisu ni osjetili roditeljski zagrljaj, neki mogu imati tek neko sjećanje iz djetinjstva. “S tim osjećajima živimo svakodnevno. Najjači su u ovakvim prigodama kada se svi zajedno prisjećamo njihove žrtve, kada se mješaju osjećaji tuge,ali i ponosa što smo djeca vitezova koji su život dali svojoj domovini”- ističe on.

Posebno su na ovoj svečanoj akademiji bili burnim aplauzom pozdravljeni generali Markač i Norac. Svakako treba spomenuti da je uz brojne uzvanike, mlade ljude,ali i one nešto starije koji su sudjelovali u operaciji bila i saborska zastupnica Ines Strenja Linić koja je bila doktorica u operaciji Medački džep.

 

Milan Tomašević

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima