Svi smo mi Magdalena

Objavljeno: 30/11/2016

U Gospiću je predstavljen roman „U potrazi“ autorice Sanele Vrkljan. Lička snaha, supruga poznatog gospićkog,ličkog hrvatskog liječnika Milana Vrkljana, objavila je djelo koje govori upravo o potrazi i u čijim se likovima, pogotovo glavnom liku Magdaleni mogu pronaći brojni. Na predstavljanje je došlo dosta gospićana, pogotovo liječnika, a svojim glazbenim nastupom harmonikom predstavljanje je uljepšao i Zvonimir Kos

GOSPIĆ- „Strukturiran od 16 numeriranih poglavlja roman Sanele Vrkljan svojevrsna je introspekcija glavne junakinje Magdalene koja u početnom razdoblju zrelosti i osobnog samopotvrđivanja, kao studentica u ranim dvadesetim godinama, traga za vlastitim identitetom. Ukorijenjena u tradicijske vrijednosti obitelji iz koje potječe i koju kroz fabulu romana stalno stavlja u relaciju prema samoj sebi i društvu koje je okružuje Magdalena traži put vlastitoga sazrijevanja i oblikovanja osjećajne i misaone percepcije, prije svega same sebe i vlastitoga smisla“. Riječi su to prof.Ivice Mataije, koje je izrekao na predstavljanju romana “U potrazi” autorice Sanele Vrkljan, koje možda i najbolje opisuju ovo djelo predstavljeno u Gospiću. Glavna junakinja Magdalena suočena je sa brojnim pitanjima o smislu života, bolesti, ljubavi, o drugim ljudima i o  Bogu. Ona pronalazi put uspona i padova, nadanja i razočarenja, odustajanja od sebe i vjere u Božju providnost koju, kako se njoj čini, razumije bolje od drugih ljudi. U Magdaleni se može pronaći svaki čitatelj, jer ta potraga stalna je sastavnica života svakoga čovjeka. Isto tako i usponi i padovi, i gubljenje i pronalaženje vjere. Osim Mataije o knjizi je govorio recenzent Luka Maršić koji po rođenju dolazi iz Imotskoga i upravo, kao osoba koja živi u Zagrebu, ne zaboravljajući svoj rodni kraj, on vidi da i glavni lik, Magdalena, govori o slikama odrastanja i razvijanja tradicije u krajevima kakvi su primjerice i Imotski i Lika, i Srednja Bosna, ali i brojni drugi krajevi Hrvatske, krajevi koji nažalost umiru. „Magdalena je jedna vrsta ljepote i nježnosti koju nam oduzimaju kroz liberalizam, ljepota duha kroz molitvu i praštanje, borba protiv oca i institucije oca. S „otoka“ koji je stvorila bježeći od sebe i odlazeći u svijet mašte,  vraća se u realitet i prepoznaje duh svoje obitelji i svoje nacije“- ističe Maršić. Ljepotu Magdalene on vidi u objašnjavanju emotivnog odnosa sa njoj samom, sa obitelji i nacijom, jer nakon „gušenja“, traženja smisla života i potrage ona sama kaže „To je moj život“.

U neku ruku Magdalena je vodila dva rata, dvije borbe. Jedna je borba psihičke prirode  protiv fizičke bolesti, protiv karcinoma, a druga je borba protiv „karcinoma duše“ koji nosimo svi u sebi i to je to traženje  pitanja smisla. Roman „U potrazi“, kaže sama autorica Sanela Vrkljan, nije autobiografski. „Da me stavite na detektor laži pitanje je ne bi li on zasvirao“- ipak kaže autorica jer stvarajući ovo djelo ona se uživljavala u sve situacije kroz koje roman prolazi, smijala se i plakala, ulazila u lik i zato se svaki čitatelj, kao i ona sama, može pronaći u liku Magdalene. Magdalene je utjelovljenje psihe milijuna žena, pa čak i utjelovljenje naroda. „Magdalena je jedna od nas i prve kritike od čitatelja koji mi se javljaju kažu da su se poistovjetili s likom Magdalene, pa to ide do toga da smo svi mi Magdalena“- kaže Sanela Vrkljan.

Sva moja putovanja bila su u potrazi za životom kojega sam se odrekla“ zaključna je riječ ovoga romana koja i najbolje potvrđuje smisao potrage i života,a nama čitateljima daje mogućnost da se i sami zamislimo nad potragama koje svakodnevno činimo.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima