U Gospiću otvoren veliki simpozij Pasionska baština Like- “Muka kao nepresušno nadahnuće kulture”!

Objavljeno: 08/06/2018

GOSPIĆ- Otvoren je Međunarodni simpozij  Pasionska baština Like na temu “Muka kao nepresušno nadahnuće kulture“. Organizirali  su je udruga Pasionska baština, grad Gospić i Gospićko-senjska biskupija uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Danas od 9 do 13 i od 16 do 19 sati,a u subotu od 9 do 13 i od 16 do 19:30 u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku brojni stručnjaci održati će predavanja o domovinskom ratu, književnosti, glazbi i likovnosti,točnije o muci kao nadahnuću na tim društvenim područjima. Sinoć, na otvorenju simpozija u Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčević posebno je upečatljiv  bio koncert pučke korizmene pjevane baštine i pobožnosti Like i Gacke pod nazivom O ISUSE, IZRANJENI. Nastupili su  članovi KUD-ova Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca, Dangubice iz Kutereva, Perušić, Gacka, te župnog zbora BDM od Svete krunice iz Ličkog Lešća.

Tijekom otvaranja simpozija gradonačelnik Karlo Starčević istakao je da je pasija muka, a hrvatski narod stoljećima živi u muci. “Iz muke proizlazi kreacija i zato hrvatski narod ima bogatu kulturu kroz stoljeća,a naša hrvatska kultura pod pokroviteljstvom Crkve nas je očuvala na ovim prostorima“- rekao je Starčević i dodao da muka urađa plodom.

Predsjednik udruge Pasionska baština Jozo Čikeš istakao je da je veliko zadovoljstvo čuti od gradonačelnika da se u ovome gradu razmišlja o kulturi,a posebno se zahvalio ravnateljici gospićkog Pučkog učilišta Ireni Peši i istakao njeno oduševljenje činjenicom da će ovakav simpozij biti otvoren upravo u ovoj ustanovi. Inače više od dvadeset godina ova udruga radi na proučavanju hrvatskih korijena koji su obojeni i u koje je utkana muka i uskrsnuće Krista. Prošli su cijelu Hrvatsku i Hrvate izvan zemlje,a sada su došli i u svojevrsnu kolijevku hrvatske kulture, u Gospić i Liku. . “Ovaj prostor nosi križ cijele hrvatske nacije, ovaj prostor pun je hrvatskih križeva,ali i hrvatskih uskrsa“- kaže Čikeš.

Josip Bratulić iz udruge Pasionska baština istakao je pak da riječ pasija znači muka,ali i strast. I on je podsjetio da su na ovome prostoru od davnina djelovali glagoljaši i prevodili kodekse,ali ovdje je rođen i jedan od najvećih kulturnih i državotvornih Hrvata Ante Starčević. Istakao je Bratulić da bez strasti i bez muke, odnosno bez pasije nema ni budućnosti.

Simpozij je otvorio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je istakao da je Isusova muka snažno prožimala kulturu i duhovnost našeg naroda od samoga početka. Isusova muka našem narodu posebno je bliska zbog patnji koje je prolazio kroz povijest. Utjehu i smisao patnje narod je pronalazio upravo u Isusovoj muci. “Isusove patnje ljudi su opjevali, opisali, oslikali, meditirali, u njima nalazila odgovor na mnoga teška stanja“- kaže biskup Križić i dodaje da sve to naša dragocjena baština u kojoj nalazimo svjetla za naše tame i patnje.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima