“U ime naroda”- pismo čitatelja Josipa Milinkovića

Objavljeno: 29/08/2018

 

Izbori za raspušteni županijski i gradski odbor HDZ-a su potpuno stranačka stvar. Kakav god bio ishod ovih unutarstranačkih izbora on će poslati neke poruke svim građanima Gospića, građanima Ličko-senjske županije ali i središnjici stranke. Novoizabrani članovi u gradski i županijski odbor mogli bi u budućnosti kreirati strategije razvoja grada i županije.

Prva poruka koju će članovi HDZ-a poslati na ovim izborima postoji li želja ponajprije za personalnim promjenama unutar stranke. Ukoliko se stranka ne želi mijenjati pitanje je u kolikoj mjeri može mijenjati cjelokupno stanje u našoj zajednici. Nažalost sve ove protekle godine mogu se dobrim dijelom smatrati izgubljenim. Gospodarski kolaps, nedostatak vizije i znanja doveo je i do velikog gubitka stanovništva kao najvažnijeg resursa razvoja. Kao i cijela Hrvatska postat ćemo svjesni lošeg stanja na popisu stanovništva 2021 godine. Sa manjkom stanovništva teško je očekivati investicije u ovom području koje je najavljivao župan, gospodin Darko Milinović. U svojoj predizbornoj kampanji najavljivao je investitore koji su ga kontaktirali, no do sad niti jednog nije predstavio. Gotovo 30 godina cijela ličko-senjska županija je na autopilotu, bez imalo smislenog planiranja i vođenja. Nisu postavljeni niti temelji za razvoj gospodarstva, niti su postavljeni bilo kakvi kriteriji. Hrvatsko gospodarstvo je na dnu europskog a ličko-senjska županija na dnu hrvatskog.

Nitko naravno nije očekivao da će gospodin Milinović poput gospodina Ive Sanadera zaključiti da je „odvezao svoju dionicu“ i otvoriti prostor mlađima ili pak nekom drugom sa novim idejama. Dobar političar i vođa bi tako nešto učinio. Ugledni profesor političke psihologije i psihijatrije, Jerrod M. Post u svojoj knjizi „Narcizam i politika;Snovi o slavi“  pišući o svjetski utjecajnim političarima iz više zemalja opisuje osjećaj samoljublja koji ih pokreće. Govoreći o takvom tipu političara kaže, citiram: „Primarni cilj je steći priznanje,popularnost i slavu. Ta težnja proizlazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, snažne ambicije i grandioznih fantazija. Pokretački motiv koji leži u pozadini ove potrage je međutim unutarnja praznina i nesigurnost u pogledu vlastitog identiteta. Okružuju se obožavateljima od kojih očekuju divljenje i laskanje. Vjerni sljedbenik može biti odbačen kad više nije od koristi jer je cijenjen netko tko osigurava psihološku hranu, stalni priljev laskanja i divljenja.“ U svemu tome prepoznajem osobine i gospodina Darka Milinovića.

Gospodin Milinović očito nije ništa naučio o demokraciji sve ove godine što pokazuje organizirani izlet u Zagreb u središnjicu stranke. Gospodin Milinović od politike radi cirkus, a cijelu županiju je pretvorio u mjesto provedbe. Pouzdano znam da se za izbor čak i u neka tijela odgoja i obrazovanja vršio pritisak na sve pa i na roditelje, a danas se gospodin Milinović poziva na namještanje i valjda urotu. Temelj razvoja svakog čovjeka ,a i društva je sloboda u svim svojim oblicima. Činjenica je da se gospodin Milinović boji poštenog nadmetanja i vjerojatno na bilo koji način vrši pritisak na ljude.

Druga poruka koju će poslati članovi HDZ nakon ovih izbora je mogu li i žele li promijeniti ne baš lijepu sliku koja se godinama stvarala o gradu i županiji. Na osnovi osobnog iskustva kroz višegodišnju komunikaciju sa ljudima iz različitih sredina i različitih struka zaključio sam da nas doživljavaju kao zatvorenu i konzervativnu sredinu. Nemam ništa protiv osoba koje su konzervativne po svom nazoru, no ne smiju se zbog svjetonazora gušiti progresivne ideje. Naravno da je teško da sa takvim doživljajem grada i županije očekivati da će se tražiti „karta više“ kako nas je uvjeravao naš župan, gospodin Milinović. Ma koliko se moji svjetonazori razlikovali od svjetonazora gospodina Karla Starčevića, moram priznati da su se bar u Gospiću neke stvari počele mijenjati.

Unutar HDZ-a postoji dosta mladih  ljudi koji su kreativni i sposobni učiniti preokret, pitanje je hoće li i kada će dobiti priliku. Ovo je vrijeme brzih promjena i zahtjeva ljude koji ih mogu kreirati. Odgovornost je na članovima stranke da odaberu put kojim će ići stranka ali i grad i županija u budućnosti. Prilikom ovih unutarstranačkih izbora trebali bi voditi računa ne samo o tome što žele članovi stranke već i oni građani grada i županije koji ne pripadaju niti jednoj stranci i koje bi trebali doživjeti kao korektiv a ne samo glasačku masu pred izbore.

 

Josip Milinković

Možda Vas zanima