U Malom salonu Muzeja Like postavljena izložba ratnih fotografija Mladena Genca koju obavezno treba pogledati

Objavljeno: 08/06/2018

GOSPIĆ- U Malom salonu Muzeja Like u Gospiću sinoć je otvorena izložba fotografija autora Mladena Genca nastalih u domovinskom ratu na brojnim hrvatskim ratištima,a pa tako i na ličkom, pogotovo gospićkom. Izložba je postavljena u suradnji Muzeja Like i Državnog arhiva Varaždin povodom Dana arhiva. U svome fundusu Genc ima više od 1,000 fotografija s hrvatskih ratišta, poklonio ih  je baš varaždinskom arhivu. Ova gospićka izložba dvanaesta je po redu, na 29 plakata izloženo je pedesetak fotografija. Genc je ratni reporter postao u desetodnevnom ratu u Sloveniji, nakon toga bio je na banijskom i pokupskom ratištu,a od početka listopada postaje dragovoljac. Kao dragovoljac s drugom Ivanečkom bojnom bio je na zapadnoslavonskom ratištu,a kao novinar obišao je sva hrvatska ratišta. Najviše fotografija nastalo je baš u Zapadnoj Slavoniji, brojne su nastale i na gospićkom ratištu, njih petnaestak postavljeno je na ovoj izložbi i svakako bi ih trebalo pogledati.

O Gencu je na otvaranju izložbe govorio ravnatelj varaždinskog državnog arhiva Damir Hrelja koji je osim o samoj izložbi predstavio i njegovu knjigu “Trilogija zločina“u kojoj su predstavljena tri ekskluzivna intervjua s tri antijunaka hrvatske povijesti druge polovice 20.stoljeća. Radi se o  Dinku Šakiću koji je bio zapovjednik logora u Jasenovcu, o Zdenku Zavadlavu koji je bio zamjenik komandanta mariborske vojne oblasti u vrijeme pokolja hrvatskih vojnika i civila, a iz najnovije povijesti je zapovjednik 32.varaždinskog korpusa na početku domovinskog rata Vlado Trifunović. I tu knjigu svakako treba pročitati.

Iako je od domovinskog rata prošlo 23 godine,a od ratnih zbivanja kojima je kroničar bio Mladen Genc, novinar-fotoreporter Večernjeg lista koji je obišao sva hrvatska ratišta i više od 25 godina, ratni vihor čini se i dalje čini svoje. Naime Genc je, kako je i sam rekao na otvaranju ove gospićke izložbe, kada je imao otvaranje izložbe u Čakovcu saznao je da je djevojka iz Rijeke čija se fotografija nalazi i na ovoj izložbi, a snimljena je na ratištu oko Ličkog Ribnika, na dan otvaranja izložbe u Čakovcu preminula. Sinoć je pak u Gospiću saznao da je djevojka koja drži psića Čupka, također snimljena negdje na gospićkom ratištu, poginula prije 15-ak godina u prometnoj nesreći.  Kaže Genc da se uvijek nada da će na izložbama sresti nekoga iz toga vremena, ovoga puta sreo je Josipa Šupera koji je na dvije njegove fotografije.

Ravnateljica Muzeja Like Tatjana Kolak rekla je da se nada da će uskoro u ovoj ustanovi nastati i stalni postav muzejskog materijala iz domovinskog rata. To je uistinu potrebno jer iako je rat na ovome području bio dugotrajan i strahovit taj dio povijesti za sada nema nikakvu takvu izložbenu posvetu i to nije dobro ni zbog onih koji su branili Gospić, Liku i Hrvatsku, zbog onih koji nisu više s nama,ali i zbog mladih koji bi svakako morali imati neki podsjetnik kako je to bilo na ovome području prije nešto više od 20 godina. Izložba Gencovih fotografija postavljena je do kraja lipnja.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima