U Otočcu u srijedu zanimljiv podsjetnik na nekada jaku industriju u tom gradu

Objavljeno: 15/05/2022

OTOČAC- Povodom „Međunarodnog dana muzeja“ u srijedu 18. svibnja  u 19 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu bit će predstavljena knjiga „Industrija i industrijska baština grada Otočca“ i otvorena retrospektivna izložba o industrijskoj baštini naziva „Baština u nestajanju“.

Istraživanje industrije i industrijske baštine grada Otočca započelo je u sklopu izložbenog ciklusa „Baština u nestajanju“ putem kojeg su u Muzeju Gacke u Otočcu u periodu od 2017. do 2020. godine bile otvorene tri izložbe o pet industrijskih postrojenja: Pivovari, Kožari, Oteksu, Cosmochemiji i Industriji namještaja Otočac. Uz tri izložbe tiskana su ukupno tri kataloga, a ideja je bila da se i u jednoj opsežnijoj publikaciji rezultati istraživanja objedine, prošire informacijama koje su bile suviše opsežne za prezentiranje putem izložbi te nadopune temama koje su vezane za otočku industriju, a nisu obrađene tijekom izložbenog ciklusa.

U procesu istraživanja industrijske baštine korišteni su različiti izvori, među kojima su najvrjedniji i najiscrpniji bili intervjui s nekadašnjim djelatnicima industrijskih pogona s područja Otočca. Kroz ovaj izložbeni ciklus u muzejske aktivnosti aktivno se, što kroz muzejsku akciju sabiranja „Ostavite trag“, što samoinicijativno, uključila lokalna zajednica, uz čiju je pomoć dokumentiran specifični period povijest grada Otočca, period koji je uvelike oblikovao svakodnevicu lokalne zajednice u razdoblju od 1950-ih do 1990-ih. Priča o industriji i industrijskoj baštini grada Otočca, nekadašnjem industrijskom centru, prema svjedočenjima sugovornika takozvanom ličkom Manchesteru, u ovom procesu ostaje trajno dokumentirana i javno dostupna, iako dio priče ostaje nepovratno neispričan.

GPOU Otočac

Možda Vas zanima