U petak se u Gospiću održava zanimljiva glazbeno-književna tribina

Objavljeno: 10/10/2021

GOSPIĆ- U petak 15.listopada u 19:30 sati u Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčević održat će se Glazbeno – književna tribina pod nazivom  “Sokolovi u mojoj duši”.  U glazbenom programu  sudjeluju Ana Žagar & Ličke drvosječe, a u književnom dijelu programa bit će predstavljena istoimena knjiga autorice Dragice Vukelić, čileanske književnice hrvatskih korijena. Ovaj događaj organizira Udruga Collegium Hergešić Odeon iz Zagreba.

Dragica Vukelić inženjerka je prehrambene tehnologije i potpredsjednica Udruge stručnjaka i poslovnih ljudi hrvatskog porijekla.  Otac joj je Hrvat, a majka Čileanka. Kada je navršila 16 godina, obećala je glavi obitelji da će napisati knjigu o njegovu životu.

U djelu “Sokolovi u mojoj duši” autorica je krenula in medias res, a zatim je obuhvatila događaje koji prethode i slijede. Prikazuje se život obitelji Jose Vukelića, opisuju emocije, strahovi, traganje za idealima, hladnoća i glad, sve strahote koje su doživjeli za vrijeme Drugog svjetskog rata. Knjiga je dobila ime po pjesmi koju je Vukelić, rodom iz Donjeg Kosinja u Lici, često pjevao: “Oj Hrvatska mati, nemoj tugovati. Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati”. Ovo svjedočanstvo o stvarnome životu ispripovijedano je riječima dvaju izvjestitelja – iz Dragičine perspektive, ali i kroz priču njezina oca, koji se kao 18-godišnjak uključio u vojsku i sudjelovao u ratnim zbivanjima davne 1941.

Lika-express

Možda Vas zanima