U petak i subotu dođite u Pećinski park Grabovača na Noć šišmiša!!!

Objavljeno: 22/08/2018

PERUŠIĆ- Nadolazećeg vikenda u Hrvatskoj, i još tridesetak zemalja obilježava se Noć šišmiša. Naravno da će Noć šišmiša biti obilježena i u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava – bitna su karika u prirodnom obnavljanju šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. U petak i u subotu, 24.i 25.kolovoza u 20 sati biti će organiziran noćni obilazak špilje Samograd. U petak u 19 sati održati će se edukativne radionice i prezentacije o šišmišima.

Posjetitelje očekuje raznolik program pa će se tako najmlađi moći uključiti u edukativne radionice o šišmišima a ostali će moći pogledati video prezentaciju i posjetiti špilju Samograd ali ovaj posjet  bit će nešto drugačiji od klasičnog vođenja po špilji. Naime posjetitelji će na putu do špilje saznati više o ulozi i značaju šišmiša za naš ekosustav a u samoj špilji postoji mogućnost da će moći i vidjeti navedene sisavce.

Program će završiti oko 22 sata.

Za Noć šišmiša vrijediti će snižene cijene ulaznica za špilju Samograd od 30kn po osobi a djeca do 15 godina špilju mogu posjetiti besplatno.

U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava – bitna su karika u prirodnom obnavljanju šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša

Možda Vas zanima