U subotu u book cafe-u Paradisu u Otočcu predstavljanje knjige “Čovjek i planina: Kratki uvod u Sjeverni Velebit”

Objavljeno: 15/01/2019

OTOČAC- U izdanju Libricona izašla je 3. knjiga Ede Popovića o Velebitu koji se ovoga puta bavi magičnom privlačnosti Sjevernog Velebita a usput i prirodom, ekologijom, usporavanjem i povratkom jednostavnom načinu života. Knjiga nosi naslov Čovjek i planina – Kratki uvod u Sjeverni Velebit. Nastala je suradnjom autora sa Antom Vukušićem, čije je umirovljenje upravo i bilo okidač za nastanak ove knjige.  Sam Vukušić s godinama je postao sinonim za Zavižan; autentičan, karizmatičan, čovjek Velebita.

Ante nam u knjizi pripovijeda o djetinjstvu, obitelji i iskustvu cjelogodišnjeg života u planini. Imao je povlasticu više od 40 godina svjedočiti zbivanjima u vršnim dijelovima Sjevernog Velebita. Bili su to prizori koje prosječan čovjek vrlo rijetko može vidjeti. On je kroz nekoliko desetljeća bilježio fotoaparatom sve ono što je smatrao vrijednim sačuvati od zaborava. Neke od njegovih najljepših fotografija možemo pronaći upravo u ovoj knjizi.

Čovjek treba divljinu makar nikad i ne otišao u nju kaže Edward Abbey, a Edo Popović otkriva što za njega znači divljina. Kako to stabla komuniciraju, imaju li ona zaista osjećaje te ima li straha na planini? Knjiga nije vodič već poziva čitatelja da Velebit sam upozna i doživi na vlastiti način.

Za dolazak autora u naš grad moramo imenovati nekoliko „krivaca“. Ivana Svetić  i Ana Brkljačić iz Parka Prirode Velebit bile su poveznica između samog Popovića  i book cafe-a Paradiso, kulturna udruga Baštinica sebi je zadala u zadatak promociju kulturnih i prirodnih potencijala našeg kraja, a planinarsko društvo Gromovača na čelu sa Goranom Bukovcem predstavljanje ove knjige vidi kao nastavak suradnje građanske inicijative na projektu uređenja Fortice od prije nekoliko mjeseci. Okupljeni na inicijativu Zaklade Kajo Dadić nastavljamo njegovati društveni kapital u zajednici a uz sudjelovanje i NP Sjeverni Velebit, neka ovo bude poklon svim našim sugrađanima povodom Dana grada Otočca.“

Samo događanje upotpuniti će i aktivni planinar, sakupljač ljekovitog bilja i strastveni zaljubljenik u prirodu Krešimir Burušić. Sa mnogobrojnih pohoda po proplancima brda i planina još uvijek nam netaknute Like  ravno na vaš stol OPG Burušić donosi ljekovito bilje za čajeve i biljne pripravke. Ispričat će nam kako je svojim prijateljima riješio brojne zdravstvene probleme te koji su mu daljnji planovi.

Priroda liječi i nadahnjuje, čisti planinski zrak znanstveno je dokazano iscjeljuje, a briga o vlastitom zdravlju donosi niz koristi kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu. Utišajte misli i buku svakodnevice, izoštrite osjetila, osluhnite tišinu i zaplovite Velebitskim prostranstvima zajedno s nama u subotu, 19. siječnja u 18.30 sati.   

Dobro nam došli!

                            Book cafe Paradiso Otočac

Izvor: Libricon, Jutarnji list 

Možda Vas zanima