Umjetnice u umjetničko-istraživačkoj ekspediciji Likom

Objavljeno: 18/07/2021

GOSPIĆ- Polygon centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi i ovog ljeta nastavlja s programom Beyond the Endless Border / Onkraj beskrajne granice namijenjenim isključivo umjetnicama (ženama) koje su pozvane na avanturistička umjetničko-istraživačka putovanja Likom. Putovanja su otvorena u smislu teritorija koji će istraživati kao i ishoda umjetničkih radova koji će na njima nastati, a izvodi se u sklopu šireg programa Polygona pod nazivom Regrutni centri za umjetnike – Lika čija je umjetnička voditeljica Branka Cvjetičanin. Ove su godine za program odabrane Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, zatim Nadija Mustapić, multimedijalna umjetnica i Ana Labudović, umjetnica i grafička dizajnerica. Svaka od umjetnica u različitom vremenskom razdoblju i na različite načine pristupat će svom putovanju po Lici kao području privremenog boravka, dokumentiranja, otkrivanja i bilježenja utisaka, fokusirajući se na istraživački rad u nastajanju. Svoje putovanje i stvaranje bilježit će na platformi Polygon OS i kroz Polygon PDF ediciju te tako po povratku prezentirati svoje
dnevničke zapise osobnih iskustava i perspektiva. Lika je odabrana kao područje umjetničkog istraživanja i avanture kako bi se „(po)novo“ otkrila njena netaknuta i nevina prostranstva. Područje Like kojim se na svom istraživanju kreću umjetnice proteže se od Plitvičkih jezera, Korenice, Krbavskog polja i okolnih sela, Općina Udbine, Donjeg Lapaca, Gračaca i rijeke Une sve uzduž granice s Bosnom. To je i prostor divljine u kojem se umjetnice istraživačice susreću s uvjetno zadanim granicama, geo-psihološkim narativima, predrasudama i neznanjem.
Beyond the Endless Border / Onkraj beskrajne granice program pokrenut je 2017. godine. Naslov i inspiracija kao i umjetničko-kustoski diskurs naslanja se na monografiju „Beyond the Endless River“ u izdanju Phoenix Art muzeja iz 1979. u kojoj autor eseja James K. Ballinger predstavlja radove umjetnika s izložbe zapadno-američke umjetnosti 19. stoljeća koji prikazuju divlji Zapad. Umjetnici istraživači, svi mahom muškarci, bili su zaposlenici Vlade na istraživačkim pothvatima poput Whipple Surreyja iz 1958. ili istraživačkih ekspedicija kompanija poput Trans-Misisipi West. Njihov umjetničkoistraživački rad i ekspedicije doprinijele su sveopćoj popularizaciji „divljeg zapada“ i plemenitih divljaka.   Inspiriran nekima od najvećih zemljišnih transakcija u povijesti Amerike kao i načinom na koji su umjetnici doprinijeli vizualizaciji i stvaranju psiho-geografskih narativa „divljeg zapada“, te očitim izostanku žena u nastajanju istih, fokus iz Missisipija Polygon premješta u Liku i prepušta ga – ženama. Tako su u programu dosad sudjelovale Mirjana Smolić (NL/HR), Milijana Babić, Nada Žgank (SLO), Nada Alavanja (DE), Michiko Mae (DE); Ana Opalić, Akiko Sato (JP/HR), Ana Hušman, Olga Dimitrijević (RS), Lela Vujanić, Ivana Meštrov, te ženska poetska ekspedicija: Lena Vene, Nicole Hewitt, Bille Hewitt Pavlica, Branka Cvjetičanin, Vida Guzmic i Ivana Pipal.
Program sufinanciraju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

Polygon tim

FOTOGRAFIJA U PRILOGU : Ana Hušman

Možda Vas zanima