Uskršnji uspon Milana Krznarića i Stipe Piršljina na 2,060 metara visoku Begunjščicu

Objavljeno: 22/04/2019

OTOČAC- Avanturistički dvojac iz Otočca, Milan Krznarić i Stipe Piršljin u petak 19.04.2019. krenuli su na Alpe u Sloveniju prema planinskom lancu Karavanki na vrh Begunjščicu (2060 mnv). U subotu 20.04.2019. u 6:00 sati je započeo uspon iz mjesta Ljubelj prema domu Zelenica. Taj dio staze je planinarski i trajao je sat vremena. Usponi sjevernom stranom Begunjščice od doma Zelenice spadaju u alpinističke smjerove dok sa zapadne i istočne strane riječ je o blažim planinarskim usponima.

Iako je vrijeme odavalo zadnje trzaje zime, čvrstoća i kompaktnost snijega su bili dobri za penjanje ledenih grapa i još uvijek su dopuštali siguran uspon smjerom.

Odlučili smo se za Y centralnu grapu dužine 200 metara. Početni dio grape je širok dok se na dijelovima sužava na širinu od 2 metra. Povremenu opasnost je stvaralo kotrljajuće kamenje koje je padalo sa vrha. Smjer je bio velikim dijelom u hladu, ali završni dio su obasjavale zrake sunca gdje je bio izlaz iz smjera na greben Begunjščice. Te iste zrake sunca su nam davale motiv i volju za penjanje zadnjeg dijela smjera” rekao je Stipe Piršljin.

Penjanje sjevernom stranom Begunjščice raznim smjerovima (žljebovima) poput Y grape, centralne grape, lijeve i desne grape moguće je samo u zimskim mjesecima iz razloga stvaranja leda i snijega te je potrebno znanje i odgovarajuća alpinistička oprema.

Penjanje u centralnoj grapi je bilo očaravajuće uz par teških detalja gdje je nagib smjera skoro pa vertikalan te se stvara ledena kora gdje cepin i dereze slabije drže pa je potreban veći oprez. Zvuk padanja kristala leda prilikom udarca cepina u ledenu koru upotpunjavalo je cjelokupan doživljaj. Prilikom kratkih odmora u grapi uz izrađeno sidrište (osiguranje) pomoću cepina i užeta, zabilježio sam nekoliko fotografija. Tijekom putovanja čuli smo za tragediju u penjanju naših kolega alpinista David, Hansjorg i Jess u Kanadi, stoga smo ovaj uspon odlučili posvetiti njima u sjećanje” ispričao nam je Milan Krznarić.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima