Uspješna izložba u Krivom putu

Objavljeno: 05/06/2017

SENJ- Pod visokim pokroviteljstvom Europske unije i Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na nogometnom igralištu NK Bunjevac u Krivom Putu danas je održana treća Smotra konja.

Cilj izložbe koju organizira Konjički klub “Ana” iz Senja je razvoj konjogojstva i očuvanje autohtone pasmine konja “hrvatski hladnokrvnjak”, iako su se na smotri mogle vidjeti i ostale autohtone pasmine konja poput “hrvatskog posavca” te sorte goveda kao što su “lička buša”, i “istarski podolac” poznat i pod nazivom “boškarin”.

Mnogobrojnim posjetiteljima smotre obratili su se predsjednik Konjičkog kluba “Ana” Jure Turina, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majesec, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Filip Samaržija, zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić te izaslanik Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barač koji je ujedno i otvorio smotru. Pored navedenih izložbi je nazočio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na svečanom otvorenju izložbe u ime Primorsko-goranske županije prisutnima se obratio zamjenik župana Petar Mamula. U svom obraćanju Mamula je istaknuo važnost čuvanja svog nasljeđa, onoga što ih čini posebnima u odnosu na druge.

“Drago mi je da takvih ljudi ima i kod nas. Imaju volju, želju, potporu od nadležnih institucija i značajna financijska sredstva putem fondova EU, kako bi se upravo autohtone pasmine i potencijali za razvoj mogli iskoristiti do kraja”, rekao je Mamula.

Organizator događanja, predsjednik Konjičkog kluba “Ana” Jure Turina zahvalio je svima koji su pomogli oko organizacije i skrbi o konjima i izrazio nadu da će se u Bruxelles dovesti nekoliko konja hladnokrvnjaka na izložbu koja će se tamo održati.

Pored dužnosti predsjednika konjičkog kluba Turina bavi se i uzgojem konja kroz koji nastoji sačuvati pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka kao jednu od tradicijskih vrijednosti ovog dijela Europe. Hrvatski hladnokrvnjak najbrojnija je izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio hrvatske povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja.

Konj je danas izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je unatoč tome postao pasmina s novim vrijednostima. Ovu pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji, uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno najnovijim trendovima.

U okviru treće Smotre konja u Krivom Putu održana je i izložba teladi prigodno nazvana “Bambino Cup”, budući da su na njoj upravo djeca vodila i pokazivala svoja grla teladi. 

Možda Vas zanima