Utemeljitelji HDZ-a očitovali se na zločine počinjene u Gospiću nakon završetka Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 20/10/2023

GOSPIĆ- Od završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine pa sve do prvih višestranačkih izbora 1990. godine, kada je uspostavljena neovisna država Hrvatska na čelu s HDZ-om i dr. Franjom Tuđmanom, 4. travnja 1945. godine slavio se kao Dan oslobođenja Gospića.Danas, skoro 80 godina kasnije pitamo se koga i od čega su se grad Gospić i njegovo stanovnici „oslobodili”?
„Oslobodili“ su se približno dvije tisuće stanovnika, slobodno možemo reći nevinih ljudi, koji su mučki i bez suđenja ubijani nakon završetka Drugog svjetskog rata, preko čijih je kostiju napravljen javni WC na nogometnom igralištu i preko čijih se kostiju izgradila cesta između gradskog groblja i igrališta, što su stariji Gospićani dobro znali, ali se nisu smjeli javno izjasniti jer bi im sudbina mogla biti slična kao i pobijenim žrtvama. Kada je 25. lipnja 1991. godine u Hrvatskom saboru izglasana Deklaracija o samostalnoj Republici Hrvatskoj i izlasku iz umjetne tvorevine Jugoslavije, za koju se referendumom opredijelilo 92,5% glasača, SDP je bio protiv usvajanja Deklaracije o samostalnosti RH, jer su dobro znali da će promjenom vlasti istina kad-tad doći na vidjelo. Tragedija Gospića je da je imao više žrtava poslije rata nego u samom ratu, zahvaljujući Titovim tzv. „osloboditeljima“.Utemeljitelji HDZ-a Ličko-senjske županije potpuno podržavaju i zahvaljuju za sve što je Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom poduzelo kako bi se nevine žrtve dostojanstveno sahranile.
U tri faze opsežnog rada samo na lokalitetu kod groblja u Gospiću ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 253 žrtve poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata.

Predsjednica Zajednice Utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” Ličko-senjske županije
Mara Stilinović

Možda Vas zanima