Večer dokumentarca u Gospiću

Objavljeno: 18/06/2016

Dva nagrađivana domaća dokumentarca oduševili su gospićku publiku na turneji „Liburnija uplovljava“ Da publici nedostaje ovakva kulturna ponuda pokazala je gotovo trosatna prikovanost za stolice tijekom projekcija.

GOSPIĆ- „Liburnija uplovljava“ ime je hvale vrijedne turneje kojom „Liburnija film festival“ po hrvatskim gradovima predstavlja dokumentarne filmove, pobjednike na festivalu. S dokumentarcima „Lijepo mi je s tobom,znaš“ i „Razred“ Liburnija je uplovila i u Gospić. Osnovni povod ovakvom prikazivanju filmova jest dovesti hrvatski dokumentarni film u sredine u kojima se inače ne prikazuje. „Dokumentarce se može gledati na televiziji, u kinima rijetko ili ne uopće. Pokušavamo tako razviti i publiku za dokumentarni film“- govori nam Jelena Androić, izvršna direktorica  „Liburnija film festivala.

Inače hrvatski dokumentarni film u velikoj je ekspanziji, radi se o kvalitetnim filmovima, brza je produkcija, snima ih se i izbacuje na tržište sve više, a ono što je i najbitnije hrvatski dokumentarci na brojnim svjetskim festivalima osvajaju nagrade. „Hrvati su na toj dokumentarnoj sceni jaki, pojavljuju se brojni mladi autori i jake producentske kuće. Na sreću dosta se ulaže i u dokumentarni film, pogotovo od strane Hrvatskog audio vizualnog centra   i rezultati su, sudeći prema brojnim nagradama vidljivi“- kaže Androić.

Osnovna želja turneje „Liburnija uplovljava“ jest  pokazati ljudima kako hrvatski dokumentarni film izgleda. Projekcijama u gospićkom KIC-u su uspjeli, publiku su naveli da se zaljubi i u ovu drugu dimenziju dokumentaraca u odnosu na one koje gledaju na televiziji.

Za neke druge kulturne i ostale događaje u zadnje vrijeme u dvorani u KIC-u skupilo se dosta ljudi, no u odnosu na ostale dijelove Hrvatske publike je bilo malo. No kako nam govori Jelena Androić , upravo to i jest priča o razvoju publike za hrvatski dokumentarni film. „Publiku kao prvo treba odgojiti da dolazi u kina,a onda da zavoli i dokumentarni film. Dobro je da i ostali festivali organiziraju slične turneje pa je po Hrvatskoj sve više projekcija“- govori nam Androić i  ističe da im je želja u sve većem broju početi uključivati i djecu u gledanje hrvatskih filmova općenito jer je jako bitno da se razvije medijska kultura koju bi trebalo provoditi i u školama. Liburnija je do sada uplovila u Zagreb, Rab i Pulu, u dva navrata uploviti će u Rijeku, zatim na Silbu, u Mošćenicu i Ičiće,Lovran i Opatiju. Upravo će se u Opatiji od 22.do 26.kolovoza održati 14.izdanje Liburnija film festivala.

A dva filma koji su prikazani u Kulturno-informativnom centru u Gospiću itekako su  imali što reći. Ono što je jako bitno,  kod gledatelja su, svaki na svoj način izazvali emocije i pokazali da i među gospićanima ima poklonika dobrog dokumentarca. Radi se o filmovima dviju redateljica koji su prošle godine oduševljavali publiku po hrvatskim filmskim festivalima. Osim na Liburnija filmskom festivalu  redateljski debi Eve Kraljević  „Lijepo mi je s tobom, znaš“ publika je nagradila i na ZagrebDoxu 2015. Mlada autorica ispričala je priču o svom odrastanju sa sestrom Mijom koja ima Downov sindrom, a njen dokumentarac prepoznat je na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu gdje joj je dodijeljena nagrada Europske dokumentarističke mreže za podršku talentiranim autorima dokumentarnog filma iz regije. Film „Razred“  publika je nagradila na Danima hrvatskog filma 2015. Redateljica Vesna Čudić ispričala je priču o trima mladim članicama romske zajednice u Dardi te odlukama koje one moraju donijeti na putu prema zrelosti.

Što se tiče gospićke publike, možemo se samo nadati da će se još neka od brojnih ustanova za kulturu i društvene djelatnosti koje imamo u gradu prisjetiti ovoga čega se prisjetio  Kulturno-informativni centar i bar na nekoliko sati omogućiti da pogledamo i uživamo nešto u čemu uživaju gledatelji diljem Lijepe naše.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima