Večer ekoloških dokumentaraca u Gospiću

Objavljeno: 16/07/2016

Ekološka kulturna scena iz Hrvatske Kostajnice u Gospiću je prikazala nekoliko dokumentaraca sa Smaragdnog eco film festivala kako bi ekološki osvijestila i Gospićane. I na ovom događaju pokazao se stari problem, nepostojanje zainteresirane publike. Ipak  ovih dvadesetak zaljubljenika u prirodu koji su došli na projekciju nije zažalilo. U publici je bio i prijatelj SEFF-a John iz Alabame koji je odjeven u majicu s Teslinim likom pokazao da definitivno zna gdje je došao

GOSPIĆ- Seff, Smaragdni eco film festival, jedinstvena putujuća filmska družina,  ponovno  boravi u Lici. Danijel Pavlić, organizator Seff-a ističe da je uspostavljena odlična suradnja s Ličkom ekološkom akcijom – LEA i Kulturno-informativnim centrom, a pošto u toj svojoj jedinstvenosti, provedbi putujućeg festivala kroz dolinu rijeke Une uživaju u očuvanoj prirode zakačili su se i  za rijeku Liku,a li i cijelu regiju. U prethodne dvije godine članovi LEA-e proveli su ih do rijeke Like i kroz šumu Jasikovac, nažalost ove godine zbog lošeg vremena nisu uspjeli odraditi takav vid druženja,ali ipak su uspjeli posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle. U Gospiću su prikazali nekoliko filmova sa posljednjeg festivala, a gospićkoj publici prikazali su i jedan ekskluzivni film o trenutnom problemu iz područja od kuda oni dolaze, dakle područja granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz rijeku Unu na području Dvora. Radi se o mogućem zbrinjavanju nuklearnog otpada u vojarni u jednom selu na tom području. Pavlić ističe da,  iako je pokrenut glas naroda koji to ne želi, javnost nije nitko ništa pitao,u Zagrebu se donosi takva odluka o zbrinjavanju nuklearnog otpada u budućnosti upravo na tom području. „Došli smo do toga da smo u pravu, znamo da se ne poštuje nekoliko konvencija vezanih uz prekogranične odnose i nepitanje javnosti vjerojatno ćemo našu pravdu tražiti na Međunarodnom sudu u Strasbourgu. To je pitanje koje se tiče cijele zemlje jer kada se jednom počne  zbrinjavati takav otpad iz jedne nuklearke, ovoga puta Krškog, onda  će ga dovoziti iz cijele Europe“- govori nam zabrinuti,  ekološki osviješteni Danijel Pavlić.

Zanimljivo u prva dva dolaska u Liku kratica SEFF značila je Sisački eko film festival, a sada prvo slovo imena znači smaragdni. Razlog je pomalo i otužan. Naime cijela ideja krenula je prije 9 godina kako bi gradu Sisku uklonili stigmu najzagađenijeg grada. Nažalost prošle godine grad Sisak je udruzi EKS- ekološka kulturna scena okrenuo leđa. Ipak i na sreću nisu odustali, snašli su se na  području uz rijeku Unu i grad Hrvatska Kostajnica od kuda Danijel i dolazi pa i dalje odlično funkcioniraju. Imaju odličnu podršku i od Ministarstva kulture i Hrvatskog audio vizualnog centra,ali i od Međunarodne mreže ekoloških filmskih festivala što im je jako bitno. Pravi su to ekolozi jer putuju biciklima i prikazuju filmove diljem zemlje. Do sada su tako filmove prikazivali u srušenoj robnoj kući u Lipiku, u napuštenim objektima i štalama diljem zemlje, na Velebitu su izviđačima prikazivali filmove na šatorskom krilu, bili su i u starim gradovima i zamcima,a posebni izazov im je današnje prikazivanje filmova u špilji Samograd na području Pećinskog parka Grabovača.

U Gospiću su ovaj put filmove prikazali u dvorani KIC-a nažalost pred malobrojnom publikom. Nasreću i ono malo ekološki osviještenih zaljubljenika u prirodu iz Gospića uživalo je u prikazanim filmovima i pokazalo da itekako cijeni ono što radi ova jedinstvena družina ekologa koji na ekološki savršenom prijevoznom sredstvu, biciklu putuje po Hrvatskoj, prikazuje ekološke dokumentarce i javnost upozorava na potrebu čuvanja okoliša i suživota s prirodom.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima