Večeras tribina o gospićkom generalu koji je osvojio BiH-a

Objavljeno: 26/04/2019

GOSPIĆ- Povodom dvjestote obljetnice rođenja jednog od najistaknutijih osoba hrvatske vojne povijesti,  Josipa Filipovića, (1819 – 1889), Ogranak Matice hrvatske iz Gospića u suradnji  s Hrvatsko – češkim društvom organizira  Tribinu o njegovu porijeklu, školovanju, životu i vojnim uspjesima. Josip se rodio u Gospiću 1819. godine i otišao na školovanje u Beč. Tu se vrlo brzo istaknuo po svojim sposobnostima, postao barun i vrlo brzo napredovao  u austrougarskoj vojsci  u kojoj je došao do čina generala. Posebno je poznat kao austrijski general koji je okupirao Bosnu i Hercegovinu 1978. godine gdje je uspostavio vojnu upravu.

O zanimljivim detaljma iz njegovog života govoriti će povjesničar Boris Trnski i predsjednik Hrvatsko češkog društva Marijan Lipovac. Milan Filipović, inače djelatnik HEP-a iz Gospića upoznati će sudionike Tribine i s ostalim poznatim Filipovićima ličkog porijekla iz 19. stoljeća.

Tribina će se održati večeras  u Gradskoj knjižnici Gospić s početkom u 19 sati, pa se ovim putem pozivaju građani koje zanimaju značajni Hrvati iz povijesti naših krajeva da uveličaju ovaj događaj.

 

T.Č.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima