Večeras u Gospiću predstavljanje knjige o herojima Domovinskog rata, o Vukovarskoj bolnici!!!

Objavljeno: 14/12/2017

Prije nešto manje od mjesec dana obilježena je patnja Vukovara. Jedan od subjekata koji je u patnji,ali i životu Vukovara nezaobilazan svakako je tamošnja bolnica, mjesto gdje su u najsurovijim uvjetima spašavani životi. Vukovarske bolnice i hrabroga osoblja moramo se sjećati stalno,a ne samo kada su u pitanju neke obljetnice. Da bi to bilo tako napisana je knjiga, svojevrsni udžbenik o tom povijesnom trenutku Hrvatske. Knjiga “Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka večeras će biti predstavljena i u Gospiću

GOSPIĆ- Predstavljanje knjige autora prof.dr.sc.Ive Lučića organizira Hrvatska liječnička komora – Županijsko povjerenstvo Ličko-senjske županije večeras  s početkom u 18 sati, u Kulturno informativnom centru  u Gospiću. Promocija knjige održana je 17.studenoga u Zagrebu, 4 dana kasnije i u Vukovaru. Gospić, najrazoreniji grad u Domovinskom ratu nakon Vukovara,  ima čast, među prvima, ugostiti autora ovako vrijedne knjige o Vukovarskoj bolnici u ratu u kojoj su liječnici i sestre liječeći sve pacijente, pa i neprijateljske vojnike, učinili nešto u svijetu rijetko viđeno. Vukovarska bolnica bila je središte Vukovara i obrane grada i kroz nju je prošlo mnoštvo ranjenika. Brojni su spašeni, no nekima se nakon pada Vukovara gubi svaki trag. Ova knjiga je historiografsko djelo napisano kroz prizmu političke povijesti, utemeljena na literaturi,  izvornoj  arhivskoj građi i brojnim svjedočanstvima. Knjiga prati i obrađuje društvenu slojevitost hrvatsko-srpskih odnosa, raspad Jugoslavije, agresiju na Hrvatsku, zbivanja u bolnici za vrijeme okupacije i nakon pada Vukovar, te sudbinu njezinih zaposlenika, zdravstvenih djelatnika, ranjenika, branitelja i civila.

O ovoj knjizi brojni su stručnjaci i sudionici vremena rekli puno. Primjerice, dr.sc.Trpimir Goluža, liječnik i predsjednik Hrvatske liječničke komore kao nakladnik knjige kaže:„Knjigu o Vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjeočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ .

Liječnik i ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang ističe sljedeće:  „Ova je knjiga svjetionik istine, koji argumentirano, neospornim činjenicama popunjava praznine u sjećanju na veličanstvene trenutke hrvatske povijesti. Bolnica kao srce junačke obrane Vukovara, stožerne točke obrane Hrvatske države, s ovom knjigom dobiva novu dimenziju u hrvatskoj povijesti“.

Ravnateljica Vukovarske ratne bolnice, liječnica mr.sc.Vesna Bosanac: „Vukovarska bolnica je opisana točno onako kakva je bila. Kao utočište za sve potrebite, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, upravo kao svjetionik u teškim ratnim stradanjima i tami, koja se nadvila nad Vukovarom u ljeto i jesen 1991.godine. Ova knjiga je zapravo udžbenik koji objašnjava povijesne uzroke agresije JNA na Vukovar i vjerno prikazuje što se tijekom i naposredno nakon nje događalo u Vukovaru“.

Povjesničar prof.dr.sc.Darko Vitek: „Rukopis Ive Lučića ne predstavlja samo doprinos poznavanju povijesti Domovinskog rata, on je doprinos sazrijevanju hrvatske historiografije i izgradnji metodologije proučavanja suvremene povijesti“.

A sam autor, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest prof.dr.sc.Ivo Lučić o svojoj knjizi kaže: „Zločini koje su počinile snage Jugoslavenske narodne armije i njima pridružene srpske paravojne postrojbe bile su tolika opsega i toliko brutalni da se nisu mogle sakriti pod okrilje starih pripovijesti niti pripisati hrvatskoj strani koliko god su to pokušavali. Posebno težak zločin počinili su nad ranjenicima iz Vukovarske bolnice. Po davno uhodanom propagandnom obrascu, liječnike iz bolnice koji su nadljudskim naporima liječili ranjenike svih nacionalnosti proglasili su „zločincima“, „fašistima“ i protiv njih podigli čitav niz optužbi i pokrenuli sudske procese“.

Uz autora, večeras od 18 sati u KIC-u Gospiću knjigu će predstaviti: Dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, nakladnik knjige, Prim.dr. Ante – Zvonimir Golem, dopredsjednik HLK-a, urednik knjige, Dr.sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Ivica Mataija, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, Doc.dr.sc. Marija Selak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima