Večeras u Pučkom u Gospiću otvorenje izložbe “Tradicijska oglavlja lička kapa i basket hat”

Objavljeno: 15/10/2019

GOSPIĆ- Nakon što je  Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji sa Hrvatsko-američkim društvom početkom listopada predstavio izložbu Tradicijska oglavlja lička kapa i basket hat, postav ove izložbe seli u Gospić.

U holu Pučkog otvorenog učilišta “Dr . Ante Starčević” Gospić svečano će biti otvorena 15. listopada u 19 i 30 sati.

Hrvatsko-američko društvo je 2006. godine u suradnji s Nacionalnim muzejom Američk HATih Indijanaca iz Washingtona pokrenulo međunarodni projekt nazvan Red Rocks Arts & Crafts Festival. Cilj je povezati pojedince, udruge i institucije iz Hrvatske i SAD-a koje djeluju na području kulturne baštine i autohtonog stvaralaštva, te predstaviti posebnosti hrvatske izvorne baštine i umjetnosti kao i one sjevernoameričkih domorodaca.
Svake godine se odabire nova tema, postavi se hrvatsko-američka paralela, koji predstavljaju gosti -umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske putem predavanja, izložbe, koncerta, radionica, filmskih projekcija.

Tema ovogodišnjeg 13. Festivala su tradicionalna pokrivala za glavu s prikazom povijesnih modela i današnjim primjerima očuvanog umijeća izrade Ličke kape i Kalifornijskog ‘košarastog’ šešira (basket hat)

POU dr.Ante Starčević

Možda Vas zanima