Veliki jubilej: obilježeno 120 godina od prvog uspona Gospićana na Visočicu!!!

Objavljeno: 09/07/2018

GOSPIĆ- Proteklog vikenda gospićki planinari obilježili su 45 godina postojanja svog društva i stodvadesetu obljetnicu prvog uspona Gospićana na Velebit – vrh Visočice. Tim povodom u subotu je u ranim jutarnjim satima organiziran deseti po redu tradicionalni uspon gospićkih planinara koji je počeo u Rizvanuši kod izvora Pizdice do Delukina vrela, a potom prijeratnom markiranom stazom do vrha Visočice. Kratki odmor uz čaj i piće dobrodošlice u planinarskoj kući koju se prije dvije godine otvorili gospićki željezničari, pa pol satni uspon do vrha. Uslijedilo je doslovno uživanje stotinjak planinara iz 12 planinarskih društava iz cijele Hrvatske u prekasnim panoramskim pogledima prema Lici s jedne i Jadranu i otocima s druge strane Visočice.

Novine Hrvat – list za pouku, gospodarstvo i politiku broj 20 od 22. listopada 1898. godine opisao je prvi uspon Gospićana na sljedeći način:

UZLAZ NA VELEBITSKU VISOČICU (1619 M)

         „ Na poziv Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu, koje je u svojoj ovogodišnjoj glavnoj skupštini odlučilo pokrenuti osnutak svojih podružnica po cijeloj Hrvatskoj – Slavoniji: pozvao je presvjetli gospodin veliki župan B. pl. Budisavljević – Prijedorski 19. lipnja o.g. u prostorije hrvatske čitaonice u Gospiću sve poznate prijatelje i ljubitelje božanske prirode i njenih tvorevina i to ne samo iz obližnje okoline na zajednički dogovor radi osnutka podružnice u Gospiću. Rieč bi slovo, a slovo djelo. Taj isti dan upisa se 20 članova u podružnicu u Gospiću. Iza toga ne prođe ni pet-šest dana, a g. nadšumar M. Drenovac sa g. A. Blaškovićem, D. Travicom, M. Lopašićem i D. Franićem razasla okružnicu s prijateljskim pozivom  na zajednički put na Visočicu, koji se je priređivao dne 2. i 3. srpnja. Odlazak iz Gospića bijaše urečen za 2. srpnja u 2 sata poslije podne kočijama do Divosela, a dalje pješice k vrhu Visočice, gdje se je imalo večerati i prenoćiti.

           Dne 3. srpnja u cik zore uspinjanje na vrh vrha Visočice, da se na njoj veličanstveni prizor – sunčani ishod – sretne. Poslije toga doručak na vrhu Visočice, a zatim silazak u selo Čitluk, gdje će se objedovati i natrag u Gospić na kolima povratiti. Radi hrane, odore i putne prtljage, kao što i radi drugih sporazumka držan je dogovor dne 29. lipnja u 3 sata poslije podne.

Nakon što je staza od Delukina vrela do vrha Visočice razminirana, PD Željezničar je počeo s redovnim organiziranjem memorijalnog pohoda prvog vikenda u srpnju, u kojem se 1898. godine dogodio prvi pohod Gospićana na Visočicu. Taj datum gospićki željezničari su dogovorili da bude ujedno i obilježavanje Dana njihovog društva, umjesto u travnju što su činili ranijih godina.

PROSLAVA U RIZVANUŠI

Nakon sedmosatnog uspona i silaska na Visočicu svi planinari su se okupili u objektu HEP-a u Rizvanuši gdje ih je dočekao planinarski grah i okrijepa. Tom prigodom su organizatori uručili predstavnicima društava Zahvalnice za sudjelovanje na pohodu, a predsjednik PD Željezničara Milan Klobučar pozdravio je nazočne i upoznao ih s postignućima od 1997. godine kada se društvo reaktiviralo do današnjih dana.

Povodom Dana grada PD Željezničar će organizirati i tradicionalni noćni uspon na Visočicu.

 

Tomislav Čanić

FOTO: Milan Klobučar

Možda Vas zanima