Volonteri uređivali velebitsku Terezijanu

Objavljeno: 27/09/2016

GOSPIĆ- Javna ustanova „Park prirode Velebit“ organizirala  je volontersku akciju čišćenja dijela poučne staze „Terezijane“ na Baškim Oštarijama. Nakon okupljanja u planinarskoj kući „Vila Velebita“ i doručka u hostelu „Baške Oštarije“, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno sa djelatnicima Parka na Terezijanu. Uređivalo se i   čistilo  stazu od zaraštanja, uklanjalo se  grmlje uz stazu, podrezivale  grane, a sve kako bi stazom bilo  lakše prolaziti. Radni dan je završio sa pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra, kao i sa obećanjem da će se vratiti ponovno jer posla na stazi još uvijek ima.

Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II, radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji. Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom.

U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se sa aktivnim razvijanjem volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/ mogu dobiti sve neophodne informacije o raznim volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode.

Uz uvid u preglednu listu dostupnih programa po parkovima, volonteri putem ovog portala mogu rezervirati termin i prijaviti se za volontiranje. Sve veći broj naših građana zainteresirano je za ovaj način provođenja svog slobodnog vremena, gdje osim što rade koristan posao, ujedno upoznaju pojedini kraj kao i zanimljive ljude sličnih interesa.

Milan Tomašević/Ivana Svetić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima