Završna konferencija projekta Lokalni volonterski centar Gospić

Objavljeno: 19/07/2018

 

GOSPIĆ- U srijedu, 18. srpnja, u Kulturno informativnom centru Gospić, održana je završna konferencija projekta Lokalni volonterski centar Gospić. Projekt je to kojeg sa 120 000 kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je nositelj projekta Društvo „Naša djeca“ grada Gospića. DND Gospić je u realizaciji projekta partnerstvo ostvario s Gradom Gospićem te Ambidekster klubom iz Zagreba. Partneri na projektu uvelike su pomogli u pripremi samog akcijskog plana projekta, te su bili stalna podrška u radu i realizaciji aktivnosti. Projektu Lokalni volonterski centar Gospić primarni  je cilj promoviranje volonterstva u Republici Hrvatskoj, pa tako i na području grada Gospića i Ličko – senjske županije. U promociji volonterstva, a unutar projekta, DND je surađivao s lokalnim organizacijama civilnog društva: Ličkom ekološkom akcijom „LEA“, Likovnom udrugom „Lika“ te Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.

Tijekom završne konferencije prisutni su se upoznali s aktivnostima koje su se događale tijekom realizacije projekta. Prije prezentacije, s riječima dobrodošlice obratila se predsjednica Udruge DND, Sanja Puškarić Delač, koja se zahvalila svima na dolasku, suradnicima na projektu te partnerima. Aktivnosti projekta predstavila je zaposlenica na projektu, koordinator volontera i tajnica Udruge DND, Tamara Lujić. Prezentacija je fotografijama dočarala svima prisutnima kako su se aktivnosti provodile, gdje su se aktivnosti provodile te tko je bio zadužen za koju aktivnost. Projekt je započet edukacijama organizatora volontiranja, koji su se upoznali s menadžmentom volonterstva. Edukaciju su vodile predstavnice Volonterskog centra Split i Zelene mreže, gospođa Nives Ivelja i Antonia Matković. Edukacija je trajala četiri dana u dva ciklusa. Nakon usvojenih znanja i vještina, održavale su se prezentacije za mlade. Prezentacija se održavala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Veleučilištu „Nikola Tesla“ te srednjim školama, Gimnaziji Gospić i Strukovnoj školi Gospić. Nakon motiviranja i senzibiliziranja mladih, slijedili su razgovori i intervjui s osobama koje asu iskazale interes za volontiranjem te su se iste osobe opredijelile, prema svojim afinitetima, za volontiranje u suradničkim organizacijama.  Volonterima je ponuđeno volontiranje u tri volonterska programa: Minute razonode – sadržajno provođenje slobodnog vremena,  Mali ekolozi Like u akciji – eko akcije i izrada kućica za ptice, Savjetovalište za mlade Boomerang – pomoć i podrška učenicima u učenju.  Projektu je uvelike doprinijela Udruga „Pčelice“ koji su svojim dodatnim volonterskim programom „Zujimo zajedno“  omogućili volonterima još mogućnosti za uključivanje.  Udruge su dodatno održale obuke za volontere, upoznali ih s detaljima rada na aktivnostima, pravima i obvezama, vremenskim okvirima, kao i pravima i obvezama samih Udruga. Nakon obuke, volonteri su se uključivali u rad na aktivnostima, što se detaljno pratilo od strane koordinatora i voditelja ali i predstavnika Udruga.

Sumiranjem svih dokumenata, tijekom  realizacije projekta oko 65 volontera, što već postojećih, što novih, odradilo je 1278 volonterskih sati, od predviđenih 500 što je veliki plus.

Osim predanim radom volontera i angažiranih suradničkih udruga, projektu se doprinijelo na različite načine, ostvarenim dodatnim umrežavanjima Udruga i volontera, umrežavanjem ustanova i volontera, dodatnim edukacijama koje su se odvijale za volontere i organizatore volontiranja te dodatnom promidžbom Lokalnog volonterskog centra Gospić od strane mladih volontera angažiranih na ostalim projektima Udruga.

Analizu i sažetak evaluacije projekta Lokalni volonterski centar Gospić prisutnima je predstavila je doc. dr. sc. Anela Nikčević – Milković koja je ujedno angažirana kako bi provela vanjsku evaluaciju projekta. Sadržaj evaluacije odrađivao se prema akcijskom planu rada te sadrži nekoliko točaka, bitnih za analizu odrađenih aktivnosti.

Na samom kraju, slijedila je podjela zahvalnica svim partnerima u suradnicima na projektu ali i svim volonterima koji su bili angažirani u radu na projektnim aktivnostima. Predstavnici udruga, svojim su volonterima uručili zahvalnice, potvrde o volontiranju te volonterske knjižice a na samom kraju svaka organizacija udijelila je volonteru  zahvalu za poseban doprinos i angažiranost na aktivnostima koje su dio volonterskih programa.

 

Sanja Puškarić Delač

FOTO: Josip Durdov

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima