Zelena čistka na Novčici

Objavljeno: 22/04/2017

Zelena čistka, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj kojim se želi očistiti divlja odlagališta otpada u Hrvatskoj, provedena je danas i u Gospiću. Organizirali su je Grad Gospić i Lička ekološka akcija LEA, na noj su bili brojni volonteri iz LEA-e, te zaposlenici grada i gradskih institucija koji su na tri lokacije uređivali obale rijeke Novčice. Akcija je potrajala tri sata, svi su se na kraju počastili ručkom, te palačinkama koje im je donirao Brix

GOSPIĆ- Dan planete Zemlje dobar je datum za provođenje akcija koje bi trebale dovesti do čistog okoliša i što zdravije, očuvanije, ili u našem kontinentalnom slučaju, i zelenije jedine nam planete Zemlje. U Hrvatskoj se to provodi akcijom Zelena čistka.  Zajednička je to  jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, i  najveći  ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. “Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu”- poručuju organizatori gospićke “Zelene čistke“. I ove godine to su bili Grad Gospić i Lička ekološka akcija LEA. Zelena čistka provedena je akcijom čišćenja obala rijeke Novčice, rijeke koja prolazi kroz gotovo samo središte grada. Akcija je za svaku pohvalu, svi koji su se odazvali na nju vrijedno su čistili i radili kako bi obala Novčice na tri lokacije bila što uređenija. Jedna je lokacija bila dio kod Učeničkog doma uz Stari most,  druga uz Novi most, odnosno   kod kućice koju koriste ribiči i lovci, a treća, takozvana Venecija, odnosno na dijelu gdje do Novčice dolazi ulica Kneza Jerka Rukavine, među brojnima još uvijek poznatija kao Pionirska. Akcija čišćenja na ove tri lokacije, odnosno “radni dio Zelene čistke” potrajao je od 9 sati, pa skoro do podne, nakon toga sudionici akcije posvetili su se ručku, mesnom gulašu. Hvale je vrijedan potez svima poznatoga Brixa koji je sudionike akcije počastio slanim i slatkim palačinkama, i to većom količinom. Inače u akciji su sudjelovali zaposlenici grada Gospića i nekoliko gradskih institucija, volonteri Crvenoga križa i vrijedni volonteri Ličke ekološke akcije LEA-e. Sama akcija je za svaku pohvalu. No nažalost to se dešava jednom godišnje i tada se vodi računa o obali rijeke Novčice i o okolišu. Dvije fotografije iz naše fotogalerije pokazat će nažalost i onu drugu, ružniju stvarnost, čudnu bijelu pjenu koju je jesenas kamera portala snimila nedaleko Murkovića mlina i fotografiju jednog anonimnog građanina koju je fotografiju dostavio u redakciju  koja pokazuje kako djelatnici Usluge “skladište” sadržaj svoje cisterne u Novčicu .   A da ne govorimo o nesretnoj i tužnoj situaciji kada je nekoliko mjeseci u Novčici bio “parkiran” automobil s, kako se nažalost kasnije dokazalo, mrtvom osobom. Vodimo malo više računa o našem okolišu,svi mi zajedno, svaki dan,a ne samo kada su neke akcije u pitanju.

I na kraju, iako uistinu ne volimo obraćati pažnju na pisanje kolega s portala Lika-online i GS-press moramo se osvrnuti na njihove tri  zadnje rečenice u njihovom tekstu s kojim su oni popratili akciju. Citiramo, dakle drage, ne mogu vas nazvati kolege s tih portala, ne krademo taj dio vašeg teksta Jedini nedostatak osjetio se u broju novinarskih ekipa. Iako su svi znali za ovu tradicionalnu ekološku akciju, na terenu su se pojavili predstavnici svega dvaju portala. Ostali vjerojatno „nisu znali“ da se danas u gradu održava „Zelena čistka“. Dakle vi  kažete  da su se na terenu pojavili predstavnici dvaju portala. Pošto je isti text izišao na ta dva portala ne znamo računamo li vas  kao jedan ili dva portala ili je to jedan portal i ista “uređivačka politika”  pod dva imena. Osim toga na njihovim fotografijama vidimo i fotografiju cijenjenog kolege Marka Čuljata s portala Lika-presss, odnosno iz Ličkih novina,  dakle to su tri portala. A sada možete i na portalu Lika-express čitati o akciji, jer i mi smo je popratili. Dakle to su četiri portala. Samo što vi očito mislite tko se ne pojavi na početku dok vi, kao i obično,  pratite događaje, taj nije ni bio.  Stoga vas molim da ne prozivate druge novinare ako nemate temelja za to. Osim toga akcija je potrajala tri sata i svatko može birati kada će doći. I još jedan dodatak, pozive je slao Grad Gospić, portal Lika-express nije dobio poziv, kao što za gradska zbivanja ne dobiva već skoro dva mjeseca. Bez obzira radilo se o namjernom neslanju, ili o grešci, skandalozno je da svi  privatni portali, kakvi bi u svojoj osnovi trebali biti i ovi ranije spomenuti portali, ne dobivaju pozive. Ili netko u gradu Gospiću namjerno guši demokraciju i slobodu mišljenja pa na svoje događaje ne poziva portale ili medije koji njima ne odgovaraju. Samo ću podsjetiti i one koji u svojim pozivima zanemaruju portal Lika-express, a i vas “objektivne” i “nepristrane” kolege da sve aktivnosti grada, od gradnje tržnice, preko, društvenih događanja, pa do akcije Zelena čistka, financiramo svi mi porezni obveznici. Ukratko molim vas da ne brojite predstavnike medija koji nešto rade ukoliko i sami niste bili na svim mjestima tijekom cijeloga vremena odvijanja akcije. Portal Lika-express će i dalje pratiti aktivnosti vrijednih ljudi, primjećivati i kritizirati,ali i hvaliti sve ono što je za kritiku i pohvalu, smetalo to vama brojačima ili ne. Istina i samo istina.

Vrijednim i požrtvovnim ljudima ovoga grada, kakvi su bili i sudionici Zelene čistke, želimo još puno uspješnih akcija i ustrajnosti u očuvanju čistoga nam i zdravoga  grada Gospića.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima