“Živite i hodajte ponosno u svojoj domovini”

Objavljeno: 05/08/2016

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji slavi veličanstvenu vojno-redarstvenu akciju Oluju obilježen je na Ljubovu. Bilo je to jedno od ključnih mjesta u oslobođenju Hrvatske. Svima onima koji su poginuli u oslobođenju Hrvatske na Ljubovu biti će odan spomen i spomenikom „Pobjednik“

GOSPIĆ- Središnja svečanost  obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za gospićko područje održana je na Ljubovu. Brojna izaslanstva, među njima i osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, položila su vijence i zapalila svijeće, služena je Sveta misa, održani su i prigodni govori. Ljubovo, kao simbol hrvatske vojne pobjede u domovinskom ratu, postaje i jedno od glavnih mjesta odavanja počasti svima onima koji su svoje živote utkali u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Gradonačelnik Petar Krmpotić ističe da se ne želi ni natjecati s bilo kime niti licitirati o broju žrtava,ali ipak smatra da Ljubovo nije dobilo svoje mjesto u novijoj hrvatskoj vojnoj povijesti, iako mu to pripada. Pripada mu to i po broju žrtava, jer kako je rekao Krmpotić, samo prvog dana Oluje u boju za taj dio Like i taj važni prijevoj poginula su 53 branitelja. Uz glavnu prometnicu na Ljubovu već dulji niz godina postavljaju se spomen ploče u spomen na poginule. Novost koja bi mogla biti završena već do obilježavanja ovoga dana sljedeće godine biti će spomenik, točnije svojevrsno spomen područje Pobjednik. Projekt je usuglašen između braniteljskih udruga, Ministarstva branitelja, a financiran je od strane tri županije, Ličko-senjske, Istarske i Primorsko-goranske kao i nekoliko gradova i općina. Projekt će koštati oko pola milijuna kuna, a sve spomen ploče  koje su sada na Ljubovu bit će uklonjene, a u pristupnoj stazi novom spomeniku biti će uklesana imena poginulih branitelja za koje su već postavljene spomen ploče. Župan Ličko-senjski Milan Kolić podsjetio je da je trećina poginulih u domovinskom ratu poginula na pravcu Perušić-Kosa-Ljubovo što govori o važnosti ovoga prijevoja u vojnom smislu. Ali konačni proboj govori o spremnosti hrvatskih vojnika, o vremenu zajedništva,ponosa i slave. „Takav domoljubni zanos treba nam i danas kako bi bili ravnopravni s demokratskim državama u svijetu“- poručuje Kolić.

Posebno je konkretan, afirmativan i poučan bio govor umirovljenog general-pukovnika Mladena Markača. Na pitanje jesmo li prebrzo zaboravili ljude i domovinski rat, prema Markaču, skup na Ljubovu odgovara da nismo. Podsjetio je Markač da su hrvatski časnici pobijedili i međunarodnu pravdu koja je na kraju morala reći da su Hrvati imali obrambeni,časni i oslobodilački rat. Pobjeda i stvaranje domovine čisti su k’o suza. „Rat je bio politički opravdan, vojno besprijekorno izveden i moralno čist. To je temelj na kojemu se gradi budućnost. Upravo to, donijela je Oluja. Ipak danas, svatko tko se sjeti, iako nije dao doprinos za slobodu domovine, može govoriti o braniteljima što i kako hoće. Zar smo mi branitelji to zaslužili. Nismo. Ali moramo reći: Dosta je bilo“- kaže Markač koji smatra da se treba stvoriti situacija da svako dijete s ponosom može reći:“ Moj tata je bio hrvatski branitelj“.  Markač je i ovom prigodom objasnio onima koji se lažno busaju u prsa pojmom domoljuba, da se domoljublje ne može ni kupiti ni naučiti, ono se stječe u obitelji. „Domoljublje je nesebično i istinsko davanje sebe za svoj narod i domovinu, poštivanje kulturno- povijesnih nasljeđa i stavljanje državnih interesa nad osobne. To je domoljublje“. Takvi su bili hrvatski branitelji, ističe Markač, jer stvorili su domovinu puškom i domoljubljem. Upravo zato danas i hodaju uzdignute glave. Nažalost, postoje i oni koji su svjedočili protiv svoje domovine, a danas iako žive u njoj, hodaju pognute glave. Poziva Markač i sve manjine da zajedno svi gradimo budućnost domovine. Jasna je Markačeva poruka i hrvatskim braniteljima koji su nažalost često i alat u rukama političkih moćnika koji ih svojataju. On poziva sve branitelje da skupe glave i jasno postave ciljeve i zajedno grade bolju budućnost domovine s bilo kojom vlasti. „Hrvatsko moja, sretna budi, neka te vode pošteni i dobri ljudi“- poručuje Markač. Progovorio je on i o važnosti Like u domovinskom ratu iako se to često ni ne zna. Zato poziva i ličke branitelje, da gdje god budu govore o povijesti domovinskog rata, jer Ličani imaju o čemu govoriti.  „Dobro je da ovaj skup postane tradicionalan, da dođe što više ljudi, pogotovo djece, da saznaju istinsku povijest i da budu ponosni na nju“- kaže Markač i poziva branitelje „živite i hodajte ponosno u svojoj domovini. Pozivamo i sve koji vole našu domovinu neka hodaju skupa s nama i grade bolju budućnost“.

Na Ljubovu je služena i sveta misa u uvodu koje je velečasni Stjepan Zeba, sam dio stvaranja slobodne Hrvatske, pročitao imena poginulih branitelja iz brojnih postrojbi u Oluji na Ljubovu i poručio da Hrvat nikada ne napada, on samo brani svoje. Možda i ta rečenica najbolje govori o tome da je oslobodilački domovinski rat završen Olujom bio čist i neokaljan, a sada o njemu istinu trebaju pronositi branitelji, naravno, oni koji su časno sudjelovali u njemu, i svi oni koji prenose istinu, a Hrvatsku vole i stvaraju radom i srcem, bez lažnog domoljublja.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima