Izložbom u Muzeju Like Gospić obilježena 30. obljetnica prvog granatiranja Gospića

Objavljeno: 30/08/2021

GOSPIĆ- Večeras je u Muzeju Like Gospić upriličena izložba pod nazivom Frangar non flectar u prijevodu Slomit ćeš me, saviti me nećeš. Cilj izložbe je oteti zaboravu 30. kolovoza, kao datum važan u povijesti Gospića, kao dan napada na grad 30. kolovoza 1991. godine.

Na samom početku  otvorenja izložbe ravnateljica, Tatjana Kolak, koristi priliku uz nazočne, pozdraviti i hrvatske branitelje ma gdje god bili. U Muzeju Like Gospić ističu kako je cilj izložbe zaštititi sjećanje, istinu i dignitet Domovinskog rata.

Prisjetili smo se toga jutra  30. kolovoza 1991. godine, koje je  u Gospiću svanulo u crnom dimu uz zvukove granata, dok su Gospićani noć proveli u skloništima i podrumima. Tu noć, u 1 sat i 14 minuta na grad su pali prvi minobacački projektili. Ukupno je palo 44 projektila. Prema riječima ravnateljice, ova izložba je mali dio onoga što je želja da postane dio stalnog postava Muzeja i da se prašini zaborava otmu svi oni strahovi stanovnika, sve one nade i hrabro srce zajedništva s jednom jedinom mišlju da Gospić ne padne u ruke neprijatelja i da stvorimo slobodnu Republiku Hrvatsku.

Autor izložbe, Ivan Kovač kustos povjesničar, surađivao je sa Zlatkom Ivkovićem umirovljenim bojnikom HV-a i muzejskim tehničarem u Vojnom muzeju pri Ministarstvu obrane RH. Izložene su 34 fotografije s početka Domovinskog rata, 583 modela narukavnih oznaka odora vojnih i policijskih postrojbi  koje su tijekom rata djelovale na ličkom području, dva mobilizacijska plakata te  maskirna košulja pripadnika 1. bojne 111. brigade. Sastavni dio izložbe su fotografije iz Fototeke Muzeja Like Gospić i Tatjane Kolak te znakovlja iz privatne Zbirke Zlatka Ivkovića i Muzeja Like Gospić.

Bila je ovo prilika da se uputi i javni poziv za prikupljanje građe vezane za 118. brigadu i njezin ratni put kako bi se očuvala uspomena na ovu brigadu, važnu u Domovinskom ratu. Muzej će prikupljenu građu digitalizirati i vratiti vlasnicima.

Željko Radovanović, umirovljeni pukovnik i predsjednik udruge Veterana 145. brigade Hrvatske vojske, kao  predstavnik suorganizatora izložbe , nada se postavljanju jedne veće izložbe o Domovinskom ratu.

Marko Ratković, savjetnik ministra  hrvatskih branitelja kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja imao je čast otvoriti izložbu pri čemu ističe da  vjeruje kako ovakvi događaji služe kao podsjetnik na prošla događanja ali i predstavljaju važne informacije mladima koji trebaju učiti o Domovinskom ratu.

Izložba je otvorena do kraja rujna.

 

Vedrana Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima