Šahisti trebaju prostoriju!!!

Objavljeno: 07/06/2016

GOSPIĆ- Ni nakon tri godine postojanja  Šahovski klub Gospić nema prostor u kojemu bi normalno obavljao šahovske djelatnost. Trenutno su „podstanari“ u skučenom prostoru u gospićkoj sportskoj dvorani. Vidno razočaran,ali i zabrinut za budućnost šaha u Gospiću, tajnik šahovskog kluba Gospić Tomislav Čanić govori nam da je  svakom imalo   dobro organiziranom klubu prostorija  neophodna kako bi se aktivnosti odvijale svakodnevno,  od rada s mladima i klupskih turnira, teoretskih priprema za mečeve i  međuklupskih susreta do držanja opreme i arhive kluba. „U slučaju postojanja vlastitog prostora, tu bi se odvijao pravi društveni život za sve uzraste u gradu, građani bi se učlanjivali, omasovljivali klub i stvarali širu osnovicu za bolje natjecateljske rezultate. Radi toga i u samom klubu su podijeljena mišljenja pa je jednima dovoljno da samo oni igraju kada se sjete, a drugi bi željeli bolje uvjete rada, omasovljenje, što više turnira i kvalitetan i organiziran rad s mladima koji bi trebali osigurati budućnost kluba“-govori Čanić.

Iako su gospićki šahisti nakon prva tri kola bili favoriti za plasman iz četvrte u treću ligu, mali su izgledi da će im to uspjeti na jesen kada se igraju posljednja tri kola i to baš u Gospiću. Kastav je gotovo siguran za plasman u viši rang, dok će Gospićani morati pobijediti Kastav i  Gacku iz Otočca koja se iznenada umiješala u borbu za drugog kandidata za trećeligaša.

Zahvaljujući susretljivosti ravnatelja gospićke Osnovne  škole „Dr Jure Turić“ Ivice Radoševića i Čanićevom  angažmanu kao šahovskog instruktora   dosta velik broj mladih  odlučio se za bavljenje šahom. U školi je organizirana nastava za mlade šahiste, od kojih su se oni najperspektiniji izdvojili, pa se s njima počelo raditi u prostoriji kluba. Jedan od problema je što osnovoškolci iz  viših razreda imaju dosta veliku ponudu drugih sportskih disciplina i preferiraju nogomet, rukomet, hrvanje i košarku. „Zato sam prije nekoliko mjeseci počeo raditi s najmlađima i to s prvašićima i učenicima drugih razreda. Bio je to pun pogodak jer sam odmah uočio nekoliko mališana koji imaju urođenih afiniteta za šah i ako dalje nastave s učenjem mogli bi postići vrlo dobru šahovsku karijeru. Od starijih kadeta već na prvom nastupu na turniru u Rijeci iznenadili su šahovske instruktore i suce svojim prvim rezultatom osvajanjem preko 50 posto bodova. Od starijih kadeta najviše je postigao Vid Šarić koji već u „A“ grupi postiže iznad prosječne rezultate. 20. do 26. lipnja Vid će nastupiti na kadetskom prvenstvu Hrvatske“ ističe tajnik Šahovskog kluba Gospić Tomislav Čanić. Aktivno Čanić radi na omasovljavanju šaha u cijeloj županiji kako bi uz dosada aktivne klubove iz Karlobaga i  Senja bilo i više klubova. Tako je osnovana i  Gacka u  Otočcu, Gospić i  Krbava iz Udbine, a za koji dan registrirati će se i Šahovski klub Korenica. Ako se ostvare planovi da se i u Perušiću osnuje šahovski klub, bio bi to pun pogodak jer bi se stekli uvjeti da Lika ima svoju ligu čime bi se klubovima znatno smanjili financijski izdaci za natjecanje. Ako ne posustanu šahovski entuzijasti Ličko-senjska županija će se među prvima uključiti u projekt uvođenja šaha kao nastavnog predmeta u osmogodišnje škole.

Sve su to dobre vijesti iz šahovskog kluba Gospić, no za ostvarenje brojnih planova za početak trebat će im barem normalnog  rada dostojan prostor.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima