U gospićkoj Strukovnoj školi od sljedeće školske godine opet će se obrazovati medicinske sestre!!!

Objavljeno: 02/05/2018

GOSPIĆ- Od sljedeće školske godine, 2018./2019.u gospićkoj Strukovnoj školi ponovno će se školovati medicinske sestre. Kako bi to predstavio široj javnosti župan Darko Milinović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj su bili ravnateljica Opće bolnice Gospić, dr.Sandra Čubelić i medicinsko osoblje koje će obučavati buduće medicinske sestre i tehničare, i prof.Ivan Orešković, ravnatelj Strukovne škole Gospić. Župan Milinović smatra da je to još jedna od mjera demografske politike, odnosno mjera da što više mladih ostane na ovome području. To se, smatra Milinović, može napraviti obrazovanjem,a onda i ostvarenjem radnog mjesta.

Milinović se zahvalio prof. Oreškoviću koji je inicirao otvaranje jednog odjela srednje medicinske škole. Njegovu inicijativu županija je prihvatila,a onda su lobirali prema Ministarstvu obrazovanja da se to ostvari. Naravno pomoć je dala i Opća bolnica pa Milinović sebe, Oreškovića i direktoricu bolnice dr.Sandru Čubelić smatra timom koji je izrežirao ovu ideju. “Ovdje smenom su danas osobe koje će skrbiti o obrazovnoj djelatnosti 24 učenika koji će upisati razred Srednje medicinske škole u Gospiću. Spomenuo sam ravnateljicu, tu je glavna sestra i pomoćnica ravnatelja Ruža Uremović, Manda Pavičić, glavna sestra pedijatrije, koja je diplomirana medicinska sestra. Tu je i Lucija Starčević, glavna sestra na intenzivnoj, ona je magistrica sestrinstva i kordinator. Tu je i Slavica Adžija, glavna sestra ginekologije, Marijana Mudrovčić, glavna sestra kirurgije i Marina Mandić, glavna sestra Internog odjela. To su osobe koje će voditi brigu o struci i biti će glavne i odgovorne kada se bude obavljala praksa i stručni predmeti”- ističe Milinović. Razrednik medicinskim sestrama i tehničarima biti će pedagoginja Maja Rukavina.

Milinović ističe da je gospićka bolnica, kao i mnoge druge u Hrvatskoj suočena s nedostatkom kadra. Ovaj novi ulazak medicinske škole u Gospiću prvi je u posljednjih tridesetak godina. Sada je još nepoznato hoće li biti upisa medicinskih sestara u više generacija, kaže Milinović o tome će se razgovarati sa strukom jer ne smije se ići u hiperinflaciju kako opet ne bi bilo stvaranja nezaposlenih. . Pitamo Ružu Uremović koliko osoblja uopće nedostaje bolnici. Ona odgovara da nedostaje oko 30% sestara srednje stručne spreme. Pitamo je što to znači u brojkama, kaže to je po sistematizaciji 10 do 15 sestara u OB Gospić,a u cijeloj županiji tridesetak.

Ravnateljica gospićke bolnice dr.Sandra Čubelić sretna je što će dobro opremljeni kabineti u bolnici sada imati i mlade ljude koji će učiti u njima.

Prof.Ivan Orešković kaže da su osigurani  i predavači predmeta, kao i medicinska struka i neće biti gašenja nekih drugih programa.

I ono najvažnije, pitamo župana jeli ovo školovanje sestara za Irsku i Njemačku, ili Hrvatsku. On odgovara”samo stipendiranje ne garantira zadržavanje ljudi. Zaustavljanje odlaska ljudi omogućava izobrazba, stipendiranje i radno mjesto” i dodaje da očekuje i pomoć Vlade RH koja mora pomoći krajevima kao što je ova županija.

Ministarstvo je program odobrilo, biti će vjerojatno i novog zapošljavanja, no, kažu sudionici pressice, sve to je ukalkulirano u ovaj posao.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima