Europski novci za razvoj šuma

Objavljeno: 05/07/2016

Europska unija kroz mjeru 8 osigurava značajna sredstva za ulaganje u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma. Mjera je predstavljena u Gospiću,  treba se nadati da će netko od šumoposjednika ili drugih kojima je mjera namijenjena pripremiti projekt i privući sredstva za uređenje šuma u Lici o čijem se bogatstvu  i potencijalu sve zna  

GOSPIĆ- Maja Pleše, dipl.ing.šumarstva iz Savjetodavne službe, predstavila je u Gospiću „Financiranje ulaganja kroz mjeru 8 -Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“. Suorganizatori ovoga predstavljanja su Savjetodavna služba i LAG Lika.

Ovisno o vrsti ulaganja u ovoj mjeri 8 prihvatljivi korisnici su šumoposjednici,  udruge šumoposjednika/šumovlasnika,  trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH,  udruge civilnog društva,  pravne osobe registrirane za djelatnosti zaštite prirode,  obrti, mikro, mala i srednja poduzeća,  te jedinice lokalne uprave i samouprave i  njihova udruženja.

Maja Pleše iz Savjetodavne službe pojašnjava da se sredstva koja se mogu koristi ovom mjerom 8 osiguravaju  u Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, u sektoru šumarstva. Radi se o programu EU-a usmjerenom ruralnom razvoju. Hrvatska je u ovom programskom razdoblju prvi put pristupila ovom programu vezanom za razvoj poljoprivrede, a kroz mjeru 8 uguralo se i šumarstvo. Mjera 8 podijeljena je na dvije podmjere. Prva je podmjera  ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne  vrijednosti šumskog ekosustava i vezana je za radove u samoj šumi. Sastoji se od dva tipa operacije, konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura i uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture. Druga podmjera je Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu,mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda. Ova podmjera sastoji se od tri tipa operacije: Modernizacija tehnologija,strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva i Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda. Natječaji za operacije objavljeni su i uglavnom su svi u tijeku do jeseni tako da šumoposjednici imaju koliko-toliko vremena za pripremiti projekte kojima bi mogli povući novce iz ranije spomenutog europskog fonda. Ovisno o podmjeri značajna su i sredstva koja se mogu dobiti i kreću se u rasponu od 5,000 eura pa čak i do jednog milijuna.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima