Hoće li se konačno ličko janje jesti na Plitvicama?

Objavljeno: 22/09/2016

Meso janjeta ličke pramenke od srpnja ima nacionalnu oznaku kvalitete geografskog porijekla. Danas je u Ličkoj kući predstavljen taj važan događaj kako bi se lički ovčari uspjeli probiti u ovu turističku meku. To je nešto što obećavaju političari, nešto što se najavljuje i iz razno-raznih Uprava koje godinama prolaze kroz ovaj park, a u isto to vrijeme turisti jedu janjetinu nabavljenu tko zna gdje. A meso ličkih janjaca pramenke završava kod prekupaca i opet tko zna gdje. Možda i nekim zaobilaznim putem u ponudi Plitvica? Nazire li se svjetlo na kraju tunela? Niti nakon današnjeg sastanka nismo potpuno sigurni u to

PLITVIČKA JEZERA- Udruga uzgajivača ovaca „Lika“,  devet godina od ideje do realizacije nastoji dobiti oznaku izvornosti za ličku janjetinu pramenke. Konačno se to i dogodilo  krajem srpnja, točnije 25.srpnja kada je dodijeljena prijelazna nacionalnu oznaka kvalitete geografskog porijekla za ličku janjetinu. Predsjednik ličkih uzgajivača ovaca dr.vet.med.Tomislav Rukavina smatra da Nacionalni park Plitvička jezera, kao turistička perjanica, ali i veliko „tržište“  treba biti opremljen s ličkim autohtonim gastro proizvodima. „Uz dužno štovanje krumpiru smatram da je lička janjetina ipak broj 1 što se tiče ličke gastro ponude i zato smatram da početak završetka realizacije našega projekta krene upravo odavde“- pojašnjava Rukavina zašto je baš Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička Jezera bilo mjesto gdje su se okupili proizvođači, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnici Ministarstva poljoprivrede,ali i predstavnici mesne industrije čime se dokazuje da se ličku janjetinu kroz cijelu ovu priču vodi zaokruženo, „s polja do tanjura“.  Prvi koraci su napravljeni, ali puno je tu još truda. Da bi se lička janjetina našla pred turistima u Nacionalnom parku Plitvička jezera trebati će je na neki način tamo i dopremiti.  Zaštitna markica garantira da potrošači jedu upravo to- pravi vrhunski proizvod, meso janjeta ličke pramenke. No sami proizvođači će se na neki način morati udružiti kako bi, zbog uglavnom krutih zakona, mogli i plasirati na to ogromno tržište putem javne nabave. Pomoćnik  ministra poljoprivrede dr.sc.Zdravko Barać ističe da proizvođači udruženi na tržištu predstavljaju veću snagu nego individualci. Jedno od rješenje je osnivanje neke proizvođačke organizacije. „Ovčarstvo u Lici je i sad koliko-toliko respektabilno. Sada, s ovom,  oznakom mogu se i novi proizvođači uključiti u udrugu uzgajivača,a onda se u sustavu javne nabave mogu natjecati na tržištu kao zajednički subjekt“-kaže on.

Udruga uzgajivača ovaca broji 34 člana, zaštita nije  uvjetovana članstvom. Odnosno, praktički jedini su uvjeti da ovčari uzgajaju  autohtonu pasminu lička pramenka i to isključivo  na području Like. Trenutno je 40-ak tisuća komada ličke pramenke na tržištu,a motiv proizvođačima naravno uvijek je i neka dodana vrijednost pa kaže Rukavina „ne želimo završiti kao većina do sada zaštićenih proizvoda za koje ja nisam čuo da su neku veliku stvar napravili na tržištu. A što je razlog? Vjerojatno motivacija i nedostatak proizvođača“- pita se i odgovara Rukavina. S druge strane pomoćnik ministra poljoprivrede Barać smatra da oznaka zaštićenog zemljopisnog porijekla znači novi zamah ličkoga ovčarstva jer ona donosi činjenicu da su to proizvodi dodane vrijednosti prepoznati od strane potrošača kao proizvodi koji prolaze značajne kontrole. Inače Hrvatska ima 12 proizvoda koji su zaštićeni oznakama kvalitete na razini Europske Unije,a lička janjetina je među još 11 koji su na tom putu. „13.rujna upućena je kompletna dokumentacija prema Europskoj komisiji. Dokumentacija se pregledava oko pola godine. Nakon toga slijedi objava u službenom glasilu Europske Unije da skupina proizvođača ličke janjetine želi registraciju tog proizvoda oznakom zemljopisnog porijekla. Odnosno kroz godinu dana može se očekivati dobivanje europske oznake zemljopisnog porijekla“- kaže pomoćnik ministra Barać.

Lička janjetina na svom putu od polja do tržišta, kako bi  u svakom trenutku imala dokaz odakle je potekla, organizirano će se obrađivati u mesnici, za sada u „Cesarici“ vlasnika Roberta Ćaćića koji ističe da je do sada nedostajala upravo rasvijetljenost da Lika ima potencijale,ali i tržište koje se treba oduprijeti jeftinijem,ali lošijem proizvodu koje stiže iz uvoza. Od Anđelke Žigić iz Frkašića,  koja ima matično stado ličke pramenke od oko 150 komada, doznajemo da do sada direktno Nacionalnom parku nije prodala niti jedno janje, a s dosta velikom sigurnosti kaže da niti drugi proizvođači još uvijek nisu svojom janjetinom ušli na to ogromno tržište. Ona svoju janjetinu već 7 godina prodaje jednom restoranu na području Plitvičkih Jezera,brojni uzgajivači  prekupcima, uglavnom iz Dalmacije. I ona smatra da je rješenje udruživanje,ali i tu postoji dosta nedoumica i bezvoljnosti kod proizvođača. „Treba discipline i među nama, ako smo ušli u neku priču, trebamo u njoj i ostati“- napominje Anđelka Žigić. Na tržište Plitvičkih Jezera nije se do sada probio niti najveći lički uzgajivač ovaca Perica Gučanin. Doduše, on ne uzgaja ličku pramenku,ali janjci iz njegovog stada koje broji više od 900 komada ne probijaju se u ovaj turistički dragulj Like.

Hoće li i kada će se lički uzgajivači kao jedan veliki subjekt uključiti na ogromno tržište Plitvičkih Jezera u kojemu samo restoran Lička kuća godišnje „pojede“ nekoliko stotina janjaca teško je reći. Danas nismo uspjeli dobiti informaciju ni gdje se janjetina za ponudu parka trenutno nabavlja niti hoće li se, sada kada je udaren važan temelj, janjetina ličke pramenke  nuditi turistima iz cijeloga svijeta koji hrle u ovaj prirodni dragulj. Još uvijek Nacionalni park Plitvička Jezera, ogromno tržište s više od milijun turista godišnje nije cijelu Liku povuklo uzlaznom razvojnom kampanjom. Nadamo se da će prvi uspješnici biti upravo uzgajivači autohtone ličke pramenke.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima