Ima li nade za ličku vodu iz Svetoga Roka?

Objavljeno: 13/09/2016

Iako se običnom kupcu koji u trgovini litru obične vode plati nekoliko kuna čini da se u tom poslu  itekako može zaraditi, situacija je sasvim drugačija. Jedan od najboljih primjera je i naša lička punionica  Sveti Rok kojom su se i lički političari hvalili,ali zbog niza razloga ona se našla u stečaju

LOVINAC- Nakon nekoliko godina „snalaženja“, plaćanja dijela  obaveza te zapuštanja nekih drugih, i nakon što predstečajna nagodba nije uspjela, Punionica vode Sveti Rok, našla se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Taj nekadašnji gospodarski ponos ličkih političara otišao je u stečaj. Stečajni postupak otvoren je krajem prošle godine na Trgovačkom sudu u Rijeci, ukupno je priznato čak 65 milijuna kuna potraživanja. U to ulaze radnici, banka RH i razni dobavljači. Sukladno zakonu prvi viši isplatni red čine radnici,a njihova su potraživanja šarolika, od nekoliko stotina kuna, pa do iznosa od skoro 300,000 kuna, pa 53 osobe iz tog reda potražuju višemilijunske iznose.  U drugom višem isplatnom razredu je 14 vjerovnika, i tu su dosta šarolika potraživanja od nešto više od tisuće kuna, pa sve do  više od 4 milijuna kuna koliko potražuje Porezna uprava, 6 milijuna kuna duga prema Ministarstvu poljoprivrede, više od 7 milijuna prema Hypo Alpe Adria banci i više od 15 milijuna kuna prema riječkom Ri-petrolu. „S obzirom da imamo „mudru“ sutkinju koja vodi postupak, ona je odobrila da se nastavi proizvodnja. Naime ja sam joj, nakon što sam utvrdio stanje u firmi, sugerirao da Sveti Rok  ima određenu perspektivu.  To se pokazalo točnim jer tijekom stečajnog postupka proizvodnja ne samo da se nastavila nego je čak i bolja nego prije. Sve obaveze se uredno plaćaju, radnici dobivaju plaću u dogovorenim iznosima bez dana zakašnjenja. Sve obaveze prema dobavljačima plaćaju se u roku, što je posebno važno, plaćaju se sve obaveze prema državi“- govori nam stečajni upravitelj Frane Dobrović. Tako se, na primjer, nakon duljeg niza godina plaća koncesija za vodu pa i općina Lovinac ima koristi, plaća se Fond za zaštitu okoliša čija su potraživanja  skoro  16 milijuna kuna.

Ima posla, kaže Dobrović i ističe da se čeka skupština vjerovnika koja će odlučiti o daljnjoj sudbini firme,a najizglednije je da će se tražiti novi vlasnik, odnosno osoba koja će ponuditi najbolju cijenu za otkup tvrtke.  Najbitnije je zadržati proizvodnju. Drugim riječima sve novonastale obveze se plaćaju,a kada se proda tvrtka plaćati će se stari vjerovnici.

U Svetom Roku tijekom sezone radilo je gotovo trideset radnika, za cijeli taj kraj, pa i cijelu Liku bitno je da se i taj gospodarski subjekt spasi od propadanja. Inače tvrtka se pokušala sanirati kroz predstečajnu nagodbu, no to nije prošlo pa je završila u stečaju. „Ja nisam ovaj stečaj zamislio kao likvidacijski, da se firma ugasi, već, po meni, ključ je da firma nastavi poslovati, da radnici dobivaju plaće, a država koncesiju i naknade. Sve to da se nađe novi vlasnik, odnosno osoba koja Sudu ponudi najviše novca“- kaže Dobrović.

Dogovoren je novi izvozni posao za Saudijsku Arabiju pa će do sljedeće sezone biti dovoljno posla za financiranje tekućih troškova, očekuje Dobrović i posebno se zahvaljuje načelniku općine Lovinac Hrvoju Račiću na susretljivosti, radnicima koji su tolerantni, sutkinji koja  donosi mudre odluke usmjerene na očuvanje tvrtke. Sada se čeka donošenje pametnih, strateških  odluka od strane vjerovnika za budućnost punionice Sveti Rok, bitnog gospodarskog subjekta koji je nagomilao gubitke i našao se u stečaju. No,na sreću, čini se da za njih ima nade, za razliku od nekih drugih tvrtki u Lici.

 

Milan Tomašević.

Možda Vas zanima