Karlo Starčević:”prošla godina bila je naporna, nadam se da ćemo u ovoj prebroditi korona krizu”

Objavljeno: 21/02/2022

GOSPIĆ- Iako je prošlo 50-ak dana 2022.godine nije kasno proanalizirati prošlu godinu, te najaviti ono što grad Gospić i njegove građane očekuje u ovoj godini. Jasno, najbolja osoba za to je gradonačelnik Karlo Starčević. Jedna od najvažnijih tema svakako je ne tako davno objavljen popis stanovnika održan u jesen prošle godine. Starčević kaže da on već 22 godine govori o uzrocima demografskog sloma Hrvatske. „Tada sam rekao, prije 20-ak godina, kad se otrijeznimo bit će nam kasno. Država nestaje, narod nestaje, nacija nestaje i moramo otvoriti pitanje svakom čovjeku je li to naša budućnost“- kaže on i dodaje da je sustav vrijednosti uništen, mi kao nacija gotovo da ne postojimo, već postojimo kao jedna interesna zajednica koja vodi računa o preživljavanju,a ne življenju dostojnom čovjeka.

Za prošlu godinu Starčević kaže da je bila naporna  i ne ponovila se. Financijski grad je izišao s ožiljcima,ali treba se nadati da će ova godina biti puno bolja i da ćemo prebroditi korona virus. Grad je pomagao svim poduzetnicima, mnoge oslobodio plaćanja zakupa, komunalne naknade i svih obaveza. „Smatram da to nije dovoljno,ali je bilo iznad naših mogućnosti. Bili smo primjer u Hrvatskoj, gotovo sva radna mjesta uspjeli smo očuvati na što sam posebno ponosan. To nas je koštalo oko 6 milijuna kuna s manje ubranim porezom i sa isplaćenim potporama“- dodaje Starčević. Kada je u pitanju razvoj gospodarstva on dodaje da se radi, otvorena je energana i HAK, na kompleksu PPK Velebit zapošljava se 30-ak ljudi u proizvodnji bukobrana i burobrana, trenutno je u testnom modusu pogon za proizvodnju tortilja, obitelj Krmpotić otvorila je radove na svom pogonu-„to je znak da nam sugrađani i investitori vjeruju, da vjeruju upravi grada Gospića jer mi nismo birokracija, mi smo učinkovita adminsitracija koja izdaje potrebne dozvole u rekordnom vremenu“- ponosno govori Starčević i dodaje da investitori pohode grad i traže mogućnosti za ulaganja   no problem je s nacionalne razine jer oni koji bi trebali sudjelovati u regionalnom razvoju ne ispunjavaju svoje obaveze- “problem su primjerice Hrvatske šume koje su zaboravile na zakonsku odredbu opće korisne funkcije šuma koja bi trebala sudjelovati u lokalnom razvoju,ali to nažalost ne čini. Nadam se da će Vlada RH shvatiti ozbiljnost situacije popisom stanovništva i da će prisiliti tu zagrebačku administraciju da se ponaša odgovorno u prostorima u kojima oni ubiru novac i prihode“.

Konačno bi se trebala zahuktati i obnova stambenih jedinica u Ličkom Osiku. Od ukupno 60 objekata 28 ih je obnovljeno, 32 nisu i ti objekti su sramota svih Vlada od Oluje do danas, smatra Starčević. Trenutno se tri objekta projektiraju i raspisan je natječaj, sedam je u daljnjem projektiranju,a Starčević smatra da bi se do kraja ove godine trebalo obnoviti 13 objekata,a u sljedeće tri godine svi objekti. Uredit će se i oni objekti koji su „sfušani“ i to čini se na račun Vlade.

U Gospiću se priprema početak radova na širokopojasnom internetu, 45% radova trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine. Pri kraju je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa  i čeka se potpis ugovora kako bi se pokrenuo veliki projekt aglomeracije, modernitzirat će se i pročistač otpadnih voda na koji će se priključiti Lički Osik, kasnije i Perušić. Radi se o projektu vrijednom više od 200 milijuna kuna. Čini se da se puno radi i puno je planova pred gradom Gospićem, samo da još prestane pandemija korona virusa koja, vidljivo je, nanosi velike financijske gubitke svima, ne samo gradu Gospiću.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima