Okusi Like, jagode iz Perušića

Objavljeno: 25/06/2016

U vrijeme dok sve više mladih obitelji odlazi u inozemstvo tražeći bolji život, obitelj Hećimović vratila se u Hrvatsku i radi ono što želi. OPG Hećimović bavi se uzgojem jagoda i proizvodnjom džemova. Nailaze na puno problema,ali nadaju se boljim danima i svojoj proizvodnji i hrvatskom selu ukupno

PERUŠIĆ- „Kad smo se vratili iz Njemačke razmišljali smo čime se baviti. Imamo nešto zemlje, a uvijek nam je bilo zanimljivo bobičasto voće. Počeli smo s jagodom, posadili smo nešto i ribizla, a potom smo se posvetili i drugim biljkama u prirodi “- govori nam Nikolina Hećimović iz Perušića. Ona se sa suprugom Tomislavom prije 6 godina vratila iz Njemačke, prije 4 godine ušli su u posao s voćem,pogotovo jagodama. Godinu kasnije s dvjestotinjak tegli džema otišli su na “Jesen u Lici”, sve je „planulo“. Tada su Hećimovići shvatili da bi se mogli probiti na tržište, krenuli su s ulaganjima, najprije su unificirali pakovanja, tegle u 3 različite veličine, znatno su uložili i u  dizajn etiketa. Povećanje količina traži nova ulaganja i u tehniku pa su kupili novu pasirku, pa novi kotao za pečenje marmelade, na sreću, sve to uspjeli su isfinancirati  iz svog novca, odnosno bez kredita. Imali su i planove u izgradnji pecare i sušare, no za sada odustaju od toga.

Ove godine imali su i u prirodnim nepogodama neprijatelja, mraz,  snijeg,temperaturni minusi, kiša,  tako da su i prinosi prepolovljeni. „Baš smo razočarani, očekivali smo puno veće količine jagoda, no vrijeme je bilo katastrofalno. Nedostajalo je sunca, bilo je minusa, a onda i puno kiše“.  Dosta svojih proizvoda prodaju na raznim sajmovima diljem zemlje,ali poseban adut u plasmanu robe  im je  Nacionalni park Plitvička jezera. „Oni imaju svoje posebne uvjete,ali s njima nema problema. Tako je i s Pećinskim parkom Grabovača. I jedni i drugi traže određenu količinu koju im mi dostavimo,a ono što je nama posebno bitno, plaćaju na vrijeme“- govori Nikolina Hećimović. Dosta jagoda prodaju i na kućnom pragu. I sa takvim plasmanom su jako zadovoljni. „Kad smo živjeli u Njemačkoj vidjeli smo čega sve ima na tržištu. Vratili smo se, vidjeli ovu Božju zemlju i prirodu na kojoj možeš sve proizvesti, jesti i piti zdravo, no čini se da to nije dovoljno“- govori nam ova ekološka proizvođačica džemova i jagoda. I sa ovakvim prinosima planiraju smanjiti proizvodnju džemova,a povećati sadnju i plasirati na tržište gotovu jagodu. „Bili smo žarko u tome, sada nam malo taj entuzijazam splašnjava. Puno je posla, iako nama nije problem ni raditi na polju ni u preradi, no problem je plasman,  pogotovo naplata“. Tako su se već jednom opekli u suradnji s jednom zagrebačkom trgovinom koja im je ostala dužna. Zakonska regulativa također nije pogodna za ovakve proizvođače. „Uvode nam razne stvari koje moramo napraviti, to nas puno košta. Plaćamo naljepnice i markice, naši proizvodi imaju bar- kod. To su takve cifre da te u startu izbaci iz takta. A sada se najavljuje da će se uvesti da na svakom proizvodu treba stajati energetska vrijednost. Analiza jednog džema je 1,200 kuna,a ja imam sedam džemova. Koliko ja teglica moram prodati da to platim. Nažalost i ova obitelj, njihov OPG Hećimović, živi život hrvatskoga poljoprivrednika kojemu je najmanji problem raditi, no uvijek nailazi na birokratske prepreke koje smišljaju ljudi iz ureda, daleko od polja. Onda se još upetlja i ćudljiva priroda koja probleme još uveća. Ipak pomalo optimistično Nikolina završava razgovor: „Nadam se da nećemo odustati“.

                                               Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima