Priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića o navodnom zaduživanju Grada Gospića

Objavljeno: 24/12/2020

GOSPIĆ- “Čudni su neki novinarski komentari, najčešće iz praznog trbuha, a često i šuplje glave. Grad Gospić prije više od dvije godine napravio je projekt Javne rasvjete kao što to nalaže zakonodavac. To znači da je došlo vrijeme za izmjene postojećih rasvjetnih tijela u štedne, to jest LED lampe koje će postići vrlo visoke uštede električne energije.

Grad Gospić izmjenom postojećih rasvjetnih tijela uštedjet će više od 60% troškova u električnoj energiji, te će iz te uštede vraćati ratu kredita podignutog za realizaciju ovog projekta kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,1% godišnje na rok otplate deset godina.

Čudi me što neki mediji govore i pišu kako nastavljamo praksu zaduživanja Grada, jer ako ovu računicu stave na papir, što na žalost ne mogu jer ne znaju, doći će do podatka da je ova kamata zanemarujuća u odnosu na onaj profit koji Grad Gospić dobiva izmjenom i modernizacijom javne rasvjete. Još kad se tome doda da će se rata podmirivati od razlike, odnosno uštede u samoj električnoj energiji ne treba biti docent  ekonomije da se uvidi ekonomska i financijska pogodnost za Grad Gospić. Dakako, moramo napomenuti da je faktor održavanja istih LED rasvjetnih tijela za 90% niži od postojećega, Gradu će se isplatiti energetska učinkovitost javne rasvjete u 4,5 do 5 godina. Pametnom dosta.”

Možda Vas zanima